La tecnologia permet, mitjançant la gestió de dades històrics i el monitoratge de l'entorn, predir amb certa exactitud catàstrofes naturals com a terratrèmols, erupcions i, fins i tot, fins a tsunamis. Per això, des de Centre Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) desenvoluparà un projecte paral·lel a altres similars previstos a 26 països europeus que, quan es completi i hi conjunti, permetrà activar un bessó digital del nostre planeta que permeti predir catàstrofes sobrevingudes que van arribar sense avisar com l'erupció de La Palma o el terratrèmol de Lorca. I disposar d'aquesta eina permetrà, segur, salvar moltes vides.

Terra

15 milions d'euros de fons europeus

Per fer-ho possible, el CSIC ha rebut 15 milions d'euros procedents del programa de la UE Horitzó Europa que permetrà crear aquesta representació numèrica virtual dels diferents sistemes físics del nostre planeta o, dit de forma més comprensible, aquest bessó virtual de la Terra. El projecte s'impulsarà des de l'Institut de Geociències de Barcelona i al bessó digital se li podran subministrar dades en temps real. Així, i mitjançant plataformes interactives de representació virtual, es podran recrear escenaris presents i futurs. "Canviarem la forma en què monitorem i prediem els fenòmens naturals i això beneficiarà les comunitats afectades per ells". El projecte implica unes altres 26 institucions europees d'investigació

Model digital de la Terra

El fruit dels diferents projectes se sumarà per completar un model digiral d'alta precisió de la Terra que permetrà mapar amb la precisió més gran possible l'evolució del clima i els esdeveniments extrems. Serà una simulació més realista que les fins a ara realitzades, combinarà millor la informació que se subministri i permetrà predir qualsevol esdeveniment i actuar en conseqüència. El nom escollit per batejar aquesta iniciativa transnacional és Destination Earth.