Quina ciutat espanyola tindrà l'honor de ser la primera en disposar d'un Bessó Digital? Doncs no serà ni Madrid, ni Barcelona, ni Bilbao, ni València. De fet, ni tan sols és a la Península: serà Las Palmas de Gran Canària.

Què preparen?

El bessó digital en qüestió el finançarà l'Ajuntament de Las Palmas i, amb ell, vol millorar la planificació de la ciutat i el procés de presa de decisions. Per si mateix, es tracta d'una representació digital de la ciutat que inclou un model tridimensional altament detallat i precís que inclou edificis, carreteres, espais públics i fins a elements naturals. De moment, el consistori canari ha adjudicat ja el projecte, que s'impulsa des de les regidories de Turisme, Modernització i Mobilitat. "Es tracta d'un projecte molt ambiciós en el context actual de transició tecnològica. Les ciutats hem d'avançar cap a models en qui les anomenades tecnologies intel·ligents sumin per contribuir a millorar la vida dels residents i l'experiència de viatge dels turistes: comptar amb una rèplica virtual de la ciutat ens permetrà anticipar-nos a la presa de decisions, però també, navegar i conèixer la ciutat de forma immersiva", explica Pedro Quevedo, regidor de Turisme i Desenvolupament Local. El regidor de Presidència és més concret encara: "és una solució tecnològica que permet fer una representació de la ciutat amb elements sobre la qual consultar informació en temps real i també fer simulacions futures a partir de dades històriques".

sddefault
 

Funcions

El Bessó Digital que prepara Las Palmas exerceix tres funcions: accelerar la innovació en permetre la simulació i experimentació en un entorn virtual; fomentar la col·laboració entre l'Administració i les empreses privades i comunitats locals i, finalment, reduir temps i costos en el procés de planificació urbana. Ho expliquen des del consistori: "identificarà problemes i solucions de manera primerenca i escurçarà els terminis dels projectes, en permetre una comunicació més eficient entre les parts interessades."

Gestió de dades

Així i per exemple, el sistema permetrà analitzar a partir de dades recollides en temps real analitzar la velocitat a la qual se circula en zones concretes de la població per a, així, reduir els embussos i optimitzar el funcionament del transport públic. De la mateixa manera, es detectaran els punts amb congestions i es podran conèixer què sortides i interseccions són les més utilitzades. També, permetrà elaborar mapes interactius amb informació sobre zones amb més activitat comercial i pautes de consum. L'actuació està pressupostada en 95.000 euros i està previst que es lliuri abans de final d'any. A Santiago de Compostel·la s'impulsa un projecte similar, però delimitat a la zona centre.