D'entre tots els llacs que al món són (o han estat, com el gairebé desaparegut Mar d'Aral) n'hi ha un que guanya tots en popularitat encara que no sigui dels més grans. És a Escòcia, se suposa que allotja un monstre i, ara, torna a ser notícia però no per estranys éssers relíquia d'èpoques pretèrites: està d'actualitat gràcies a la revolució verda.

Central hidroelectrica de bombatge subterraneo de Dax Group a Cruachan 800x500
 

Bombatge invers

I és que el Llac Ness (segur que ho havies endevinat) va a servir també per produir energia. Serà gràcies a un sistema de bombatge invers . El projecte, pressupostat en 550 milions de lliures, podria generar segons els seus promotors fins a 700 llocs de treball directes i indirectes i, ara, s'encarregarà de desenvolupar-lo StatKraft, una de les empreses britàniques capdavanteres del sector de les renovables. La potència de la central projectada assoleix els 450 MW i del projecte es va començar a parlar el 2015. Des de 2021, té el vistiplau de les autoritats locals. La instal·lació s'ubicarà a uns 14 quilòmetres al sud-oest d'Inverness. El llac, d'origen glacial i d'aigua dolça s'estén entre Lochend i Fort Augustus i té una superfície de 56 quilòmetres quadrats.

acaba la busqueda més gran|important del monstre del llac ness aigua
 

Com funciona?

L'esquema d'un bomber invers és simple: des d'una massa d'aigua embassada i mitjançant electricitat d'origen renovable s'eleva fluid fins a un punt d'emmagatzemament hídric situat per sobre de la massa embassada original i l'energia invertida es recupera després fent que l'aigua que s'ha elevat mogui una turbina. Qui el promou és Statkraft, una empresa fundada en Noruega fa més de 125 anys, Statkraft és el productor d'electricitat més gran a partir d'energia hidroelèctrica a Europa. L'empresa compta amb diverses plantes d'emmagatzemament per bombatge en funcionament a Escandinàvia i la resta del Vell Continent.