L'ús de la intel·ligència artificial (IA) ha crescut exponencialment en els últims anys, transformant sectors com la sanitat, l'educació i la indústria. Tanmateix, el seu desenvolupament planteja riscos ètics i legals. Per regular el seu ús i protegir els ciutadans, la Llei d'intel·ligència artificial de la Unió Europea (UE) ha entrat en vigor recentment, establint límits clars sobre quins sistemes d'IA estan permesos i quins són il·legals. Aquesta legislació converteix a la UE a la primera gran regió en adoptar un marc legal integral per a la IA.

EuropaPress 6125823 ordinador portatil sigles ai intel·ligència artificial

Quins sistemes d'IA ja són il·legals a Europa?

La Llei d'IA estableix una categorització en funció del risc que cada tecnologia representa per als ciutadans. Es prohibeixen explícitament aquells sistemes que violin drets fonamentals, que siguin manipuladors o que representin un risc per a la seguretat i la privacitat.

Entre els sistemes d'IA prohibits estan:

-La vigilància biomètrica en temps real en espais públics, tret d'en situacions excepcionals relacionades amb la seguretat nacional.

-Sistemes de puntuació social similars als utilitzats a la Xina, que classifiquen els ciutadans segons el seu comportament.

-IA per a manipulació subliminar massiva que pugui influir en les decisions de les persones sense el seu consentiment.

-Tecnologies de reconeixement facial no autoritzades o utilitzades per al control massiu.

L'objectiu és limitar l'ús d'aquestes eines que podrien posar en perill les llibertats individuals i crear un sistema de supervisió transparent i ètic.

L'Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Artificial

A Espanya, l'aplicació d'aquesta normativa es coordinarà a través de l'Agència Espanyola de Supervisió de la intel·ligència artificial (AESIA), la primera d'aquest tipus a la Unió Europea. Aquesta agència serà clau per garantir el compliment de la llei i vigilar les activitats relacionades amb la IA al país.

AESIA supervisarà que les empreses i desenvolupadors compleixin les normes, realitzarà inspeccions i podrà imposar sancions a aquells que no respectin la legislació.

La Llei d'IA prohibeix les següents pràctiques:

-Reconeixement emocional per part d'autoritats públiques per a usos com a vigilància o avaluació de ciutadans.

-Manipulació de persones vulnerables, especialment menors i persones amb discapacitats, utilitzant IA per influir en les seves decisions.

-Sistemes que explotin dades personals per predir comportaments de manera no ètica o per limitar drets fonamentals.

La intel·ligència artificial (IA) és una eina dels recursos humans en les empreses. Tung Nguyen Pixabay

Què passa si s'utilitza un sistema d'IA prohibit?

L'incompliment de la Llei d'IA pot portar a sancions milionàries i la retirada del mercat del sistema il·legal. Les multes poden assolir fins al 6% del volum de negoci global de l'empresa infractora o fins a 30 milions d'euros, depenent de la gravetat de la infracció.

Aquesta normativa busca fomentar el desenvolupament de la IA de manera responsable i ètica. Els desenvolupadors i empreses s'hauran d'adaptar a les noves regles, garantint que la innovació no comprometi la seguretat ni els drets de les persones. La Llei d'IA a la UE marca el camí per a altres països que, sens dubte, seguiran aquest exemple.