La LleidaAirChallenge convertirà un any mes l’aeroport de Lleida-Alguaire els dies 5 i 6 d’octubre en recinte firal. El certamen presenta enguany un increment de la presència de la formació aeronàutica, que es manifesta tant en el nombre de les empreses del sector com de les conferències organitzades. Concretament, seran 21 els expositors dedicats a aquesta activitat, que representaran el 21% del total dels 98 registrats. Pel que fa a les sessions informatives, 8 de les 10 que s’han previst giren al voltant la formació aeronàutica en diverses especialitats. La ubicació de la fira serà la mateixa que l’any anterior, a la plataforma industrial, en l’entorn dels hangars i de l’espai campus, amb tres carpes de grans dimensions dedicades, respectivament, a la formació, les noves tecnologies aeronàutiques i la nova mobilitat aèria. També hi haurà un espai reservat per a simuladors.

 

c7ef0849 8720 4520 88c2 e1bbb43c0da6
 

Diversitat dels àmbits representats

La fira ha assolit la plena ocupació del recinte. Entre les firmes expositores, i a banda de les 21 escoles de vol ja esmentades, ni haurà també 21 que proveeixen drons petits o grans per a diferents usos com agricultura, construcció o extinció d’incendis; 4 empreses de serveis que ofereixen aerotaxis preparats per a les necessitats de tots els clients i altres enfocades a l’ús d’helicòpters; 19 dedicades a l’exploració espacial, consultoria, reconeixement aeri, productes per a pilots i manteniment, reparació i fabricació d’aeronaus, venda i lloguer d’aeronaus d’aviació general; i 29 més que inclouen aeroclubs, la Federació de pilots de ULM i l’Associació de Propietaris i Pilots d’Avions, entre altres. Degut a l’èxit en vendes d’aeronaus i peces de motor, aquest any hi seran representades també marques com ara Wing Master, Cirrus, Ela, UL Power o Diamond.

Impacte positiu en el territori

L’increment d’escoles aeronàutiques a la fira certifica que un dels objectius de l’aeroport (reforçar la seva potencialitat d’atraure vocacions entre els joves i de facilitar-los l’accés a les sortides professionals que ofereix el sector) s’està assolint. De fet, a Lleida, aquest àmbit creixent de la formació a l’aeroport també representa ja, expliquen des de la Generalitat, “una aportació cada cop més rellevant en l’impacte econòmic general de l’aeroport al territori”. El propi aeroport alberga escoles aeronàutiques amb un nombre important de formadors i alumnes, i treballa per disposar l’any vinent d’un centre nou de formació aeronàutica i d’una residència per a pilots.

Àmbits

La Fira Lleida Air Challenge dóna cabuda a expositors vinculats als cinc àmbits en què es basa el desenvolupament de l’aeroport, que són el comercial, el tecnològic, l’industrial, el New Space i la formació. El certamen, apunten els organitzadors, acredita “una dinàmica molt orientada a la professionalització i a l’especialització aeronàutica, que ajuda a enfortir la posició de l’aeroport de Lleida-Alguaire com un referent d’aeroport industrial i de serveis, en la línia del canvi d’estratègia que ja es va plantejar fa uns anys”. En aquest sentit, cal destacar la presència a la fira des de distribuïdors i fabricants d’aeronaus fins a empreses que desenvolupen software aeronàutic.