Tot puja i, dins d'aquest tot, també està el paper. En concret, ho ha fet entre un 30 i un 60% durant l'últim any segons el tipus i el proveïdor. Les editorials; que de moment, sense paper, no funcionen; intenten per tots els mitjans reduir costos i per aconseguir-ho han pres dues mesures: n'exporten menys a Hispanoamèrica, en reediten poc i, si cal fer-ho, recorren a les edicions de butxaca, que impliquen una menor despesa en paper.

 

Altres pujades

Les reedicions en tapa dura són gairebé inexistents perquè, a més de fer servir més quantitat d'una matèria primera, el paper, que està pels núvols, afegeixen pes a cada unitat i aquesta circumstància, en un context de pujada generalitzada de les despeses de transport per culpa dels carburants, les fa prohibitives. Els editors el tenen clar: es reedita només el que se sap que funcionarà molt bé i, quan es pot, es llança l'edició de butxaca. És l'única manera de no repercutir el sobrecost en el lector.

Previsions per a 2023

Al sector, es dona per fet que el sobrepreu del paper es mantindrà durant tot el primer trimestre de 2023, perquè el preu de la pasta de paper ha començat a descendir lleument. El que no està clar és quan abaixarà el preu del transport i, així i de moment, es limiten les exportacions a Hispanoamèrica. El 2020, últim any per al qual es disposa de dades oficials, es va emportar a l'altre costat de l'oceà un 26% menys de llibres.

La indústria del llibre a Espanya va facturar 2.576,70 milions d'euros l'any passat i va editar 79.373 títols, però el sector destaca pujades en els preus de venda superiors al 5%, per sota de la inflació.