Els mamífers portem més temps al planeta del que es pensava: en concret, som presents en ell des de, almenys fa uns 225 milions d'anys. Aquesta és la principal conclusió d'un estudi realitzat sobre mandíbules fòssils de Brasilodon quadrangularis, un ratolí d'uns 20 centímetres de llarg que va viure, precisament, fa 225 milions d'anys i que va conviure amb els dinosaures.

Brasilodon
Brasilodon

La dentició del rosegador confirma que era un mamífer

Les evidències obtingudes durant aquest últim estudi permeten afirmar que aquests petits rosegadors eren, sense cap dubte, mamífers, ja que les seves dentició, que presentava un únic joc de reemplaçament com és comú en els mamífers, així ho confirma. Les glàndules mamàries, com qualsevol altre teixit tou, no es conserven i, per això, els científics busquen altres indicis en teixits durs com|com a ossos i dents per confirmar si l'espècie que estudien és un mamífer o no. Els rèptils, per exemple, presenten diferents jocs de reemplaçament de dents durant la seva vida. És el que es denomina polifodòncia.

Va conviure amb els dinosaures

El Brasilodon, per tant, va ser una de les primeres espècies de mamífer i va conviure amb els dinosaures més antics coneguts. Probablement, vivia en caus com les musaranyes d'avui però, malgrat això, és un avantpassat nostre i els dinosaures, ignorants del que els esperava, no havien de reparar gaire en ell. Amb tot, i malgrat que els grans saures no el sabien, aquell petit ratolí era el futur del planeta, ja que prosperaria. Ells, els amos del planeta llavors, no ho farien.