Quantes empreses catalanes dedicades a l'elaboració o la comercialització de vins i caves exporten els seus productes? Doncs, pràcticament, el 50%. Així ho indica l'informe La cadena de valor vitivinícola a Catalunya, elaborat pel Departament d'Empresa i Treball de la Generalitat. En concret, les empreses d'aquest sector amb seu a Catalunya que exporten suposen un 49,5% de les que existeixen.

S'exporta cinc vegades més del que s'importa

Segons dades recollides al document, durant l'any 2023 les exportacions de Catalunya de vins i caves van sumar 615 milions d'euros, cinc vegades més que el volum d'importació d'aquests productes. Al llarg de l'última dècada, Catalunya ha exportat el 21,1% del conjunt de les vendes espanyoles de vi i cava a l'exterior. Per països, Alemanya, els Estats Units, Bèlgica, el Regne Unit i el Japó són els els principals destinacions dels vins i caves catalans. Segons dades de l'Organització Internacional de la Vinya i el Vi (OIV), Itàlia, França i Espanya són els tres primers països respecte a producció mundial del vi, aglutinant-ne entre ells més del 50% de la fabricació total.

Obertura d'ampolles de vi en 10 segons

 

Gairebé 1.400 empreses

L'informe mostra que a Catalunya operen 1.384 empreses dedicades a aquest sector productiu (un 62% més el 2016) i que, aquests negocis, ocupen 10.460 professionals. La majoria de companyies (81,2%) té més de 10 anys de vida i el 95,7% de les empreses que operen al sector són pimes. Respecte als segments de negoci, la majoria d'actors del sector es dediquen a la producció i elaboració del vi i el cava (86,3%). Aquestes companyies facturen el 89,5% del total de volum de negoci i ocupen el 92,4% dels treballadors. Així, els cellers s'erigeixen com a motor del sector, ja que aglutinen el major nombre d'empreses, volum de negoci i llocs de treball. Les empreses que ofereixen serveis transversals al conjunt de la cadena de valor són el 8,3% del total, mentre que les distribuïdores i comercialitzadores representen el 5,4%.