Des de fa dècades, les Denominacions d'Origen i Indicacions Geogràfiques protegides són, alhora, garanties de qualitat i eines de desenvolupament ja que, a la seva empara, comarques senceres impulsen negocis sostenibles, autèntics i de qualitat que mantenen l'activitat i el dinamisme d'unes terres que, d'una altra manera, ho tindrien encara molt més difícil. Una DO o una IGP són molt més que un identificatiu, doncs permeten als productors comercialitzar els seus productes de qualitat a preus justos i garanteixen als consumidors que, encara que els toqui pagar una mica més, allò que compren és just el que busquen. Si a tot Espanya hi ha un lloc que exemplifica com cap altre el valor que aquests segells de qualitat tenen aquest és sens dubte Mendavia, a Navarra. I és que aquesta vila|vil·la és l'únic municipi en el qual els seus productes estan protegits per nou d'aquests segells.

verdurita de primer
recepta de carxofes amb cloïsses a la navarresa 1
 

 

Vins, caves i patxaran

Tres dels onze segells mendaviesos ha de veure amb begudes. El primer, i el més antic és la DO Calificada Rioja, que empara els vins que produeixen en un terme, d'altra banda, exigu en superfície, perquè el municipi cobreix només 78 quilòmetres quadrats, però és bastant per produir molt més que bons vins. Els escumosos, emparats en aquest cas per la DO Cava -que empara, efectivament, escumosos catalans però, també, navarresos, de La Rioja, extremenys, aragonesos i valencians- també surten de terres mendavieses, així que no hi ha inconvenient per maridar un dinar complet sense consumir res que no es produeixi al poble perquè, a més, tenim fins a patxaran per a les postres, doncs la DOP (Denominació d'Origen Protegida) Patxaran de Navarra dona empara als licors d'aranyons que surten del poble.

Pacharan scaled
va venir vi negre rioja
 

 

Espàrrecs, pebrots, carxofes i oli

I de les begudes, passem a les verdures; perquè tres de les quals es produeixen a les riques hortes mendavieses (pebrots, espàrrecs i alcahofas) estan emparades, respectivament, per la DOP Primiento del Piquillo de Lodosa (fins i tot Llotosa hi ha 10 km), l'IGP Espárrago de Navarra i l'IGP Alcachofa de Tudela, perquè la capital de la Ribera està a poc més de 50 km. Finalment, per regar tots aquests excel·lents productes hortolans, res millor que oli d'algun dels productors que s'acullen a la DOP Aceite de Navarra. Els olis navarresos, convé dir-lo, són els que més al nord es produeixen de tota Espanya i destaquen per una amargor i un picant característics i molt equilibrats de lleuger.

Be i Vedella de Navarra

I el banquet es completa amb carn, perquè el be i la vedella que es produeixen a Mendavia poden lluir, respectivament, els segells de l'IGP Ternera de Navarra i de l'IGP Cordero de Navarra. El festival gastronòmic es completa amb uns altres dos segells de qualitat que no són DO ni IGP però també emparen productes mendaviesos: Aliments de Navarra i Producció Ecològica de Navarra. El poble té 3.505 habitants i, a més d'un bon nombre d'empreses agroalimentàries, té bars i restaurants excel·lents a on, segur, se serveixen els productes que han convertit Mendavia en la vila amb més qualitat gastronòmica per quilòmetre quadrat de tot Espanya.