El que succeirà aquest 23 de juliol és previsible, però com les previsions no sempre es compleixen, no està de més recordar paradoxes que, potser no per si soles, però sí que combinades amb altres elements expliquen per què avui alguns es troben on són. A Espanya, com és bé sabut i si ningú amb poder per a això no disposa el contrari, estrenarem el 2036 sense cap central nuclear en funcionament. L'ocupació que generen i la seguretat de subministrament que aporten sembla que són iguals i, pel que sembla, el valor d'exemple que la nostra indústria nuclear té per a altres països, també. Polònia, que no té cap central nuclear al seu territori, planeja posar en marxa la primera el 2033 i, per formar els responsables de tan notable desenvolupament, el Govern polonès va proposar fa uns mesos a Fòrum Nuclear de participar en una trobada empresarial amb jornades tècniques i visites a centrals incloses que ha arrencat aquest 29 de maig. Endevinen on? Sí, a Espanya: en concret a la seu de l'ICEX a Madrid.

capçalera 698x394

 

Per què vol nuclears Polònia?

Polònia és, actualment, el país de la UE que manté una indústria carbonífera més potent. A Espanya, de la mateixa manera que es pretén desmantellar el sector nuclear –ni mines d'urani es permeten- desmantellem el nostre atropelladament i sense previsió ni respecte per a les comarques mineres i els seus habitants el 2019. Avui, només ens queda un pou miner funcionant (Nicolasa, a Mieres) i en els quatre anys transcorreguts des d'aleshores s'ha aplicat una política de terra cremada que combinava discursos triomfalistes amb demolicions innecessàries de tèrmiques executades sense escoltar ni tan sols a les entitats que defensen el patrimoni industrial. Polònia, per reduir la seva dependència del carbó, recorre a la nuclear i vol disposar el 2040 de fins a sis reactors. On s'ubicaran? Doncs, molt probablement i com planeja els Estats Units, a les comarques mineres per oferir alternatives d'ocupació reals.

Visites, jornades i reunions

En la trobada Espanya-Polònia que va arrencar aquest 29 de maig en l'ICEX participen el president de Foro Nuclear, Ignacio Araluce i el director del Departament d'Energia Nuclear del Ministeri de Clima i Medi Ambient de Polònia, Paweł Pytlarczyk, Durante els tres dies següents, es visitaran diferents empreses del sector com Ensa, que fabrica components per a centrals nuclears, Newtesol, fabricant d'equips nuclears de menys de 50 tones, l'empresa d'enginyeria Tecnatom i la central nuclear d'Almaraz. 25 delegats d'empreses poloneses participen en les trobades, en les quals hi ha representades quinze firmes membres de Fòrum Nuclear. Del Govern d'Espanya. clar, no hi ha notícies.