Encara que l'IPC va tancar el 2022 per sota del 7%, els preus dels aliments segueixen pels núvols i, en un any, els aliments han pujat un 15,3%. Això ha tingut efectes negatius en el consum, ja que les famílies consumeixen menys carn, menys lactis i menys verdura i fruita fresques. Obre l'encariment constant de tots aquests productes la porta a productes de menor qualitat o succedanis sintètics més fàcils i barats de produir?

Les xifres espanten

El 25% de les famílies espanyoles admet que compra menys verdures i hortalisses fresques i un altre 29% ha reduït la compra de fruita. El consum de lactis és menor en un 23,3% de les famílies i un 37.4% d'aquestes assegura consumir menys carn de porc. Un altre 28,5% afirma que compra menys carn de pollastre. En lloc d'aquests productes, les famílies consultades admeten que han optat per productes de menor qualitat. Les dades procedeixen d'una enquesta realitzada per Facua-Consumidores en Acció.

 

 

Porta oberta als succedanis?

Les dades, que podrien agreujar-se quan es traslladin als preus els efectes de l'impost al plàstic, obren la porta a succedanis i, fins i tot, a elaboracions sintètiques que pugui reemplaçar a algun dels productes que més s'encareixen. La farina de blat ha experimentat increments notabílismos que porten a diferents organitzacions a mobilitzar-se i la carn no sembla que vagi a abajar. En paral·lel, els anuncis d'empreses que elaboren productes que poden reemplaçar a les hamburgueses tradicionals i fins a altres productes carnis com el foie són constants. També, per descomptat, es desenvolupen llets sintètiques i farines amb matèries primeres diferents dels cereals i se les qualifica com a aptes per a consum humà. Veurem en què acaba tot.