Els nivells de diòxid de nitrogen (NO2) en l’aire van a la baixa. Així ho indica, como a mínim, la Generalitat, que no ha detectat durant el 2023 a cap estació de la Xarxa de Vigilància i Previsió de la Contaminació (XVPCA) nivells superiors als que la legislació estableix per a aquest contaminant atmosfèric. Així es desprèn del darrer document d’avaluació anual de l’NO2 que ha publicat la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic aquest  gener i que inclou les dades obtingudes amb els mesuraments de la XVPCA en els 65 punts considerats per a l’avaluació de la qualitat de l’aire.

Contaminación del aire en Barcelona   ACN
 

Millor que el 2022

Les dades de la mitjana de 2023 mostren un descens respecte els nivells de l’any 2022 i se situen molt propers, o fins i tot inferiors en alguns casos, als dels dos anys afectats per la pandèmia de COVID-19 (2020 i 2021), en què van baixar molt les emissions degut a una menor activitat. Es manté la tendència a la baixa respecte a la mitjana entre els anys 2015 i 2019, ja que un 98% dels punts de mesurament de la XVPCA mostra valors inferiors respecte a aquest període anterior a la pandèmia. La gran millora respecte aquest contaminant s’ha produït a l’interior de les ciutats, i es detecta a les estacions urbanes, les que estan ubicades prop de les emissions originades pel trànsit dels vehicles i, des de la Generalitat, es vincula aquest fet a la renovació del parc mòbil i la reducció del trànsit derivada, en part, de la implantació de zones de baixes emissions (ZBE) en algunes ciutats

Desafiaments

Malgrat les dades positives, cal tenir en compte que, atenent a les propostes publicades, els valors límit a la UE es reduiran per acostar-se als valors de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) i, expliquen des de la Generalitat, “garantir un aire cada cop més net en el nostre entorn. Així doncs, es fa indispensable més ambició: incentivar més accions i mesures per assolir els nous valors. Per això, el Departament d’Acció Climàtica ha elaborat un nou Pla de qualitat de l’aire amb horitzó 2027. El document incorporarà, entre d’altres mesures, la regulació de les ZBE en els municipis de més de 20.000 habitants.