El 2023, tindrem menys oli al mercat, en concret un 20% menys. Són les previsions del Consell Oleícola Internacional (COI) que acaba de publicar aquest mes de desembre els seus pronòstics per a l'oli i, també per a l'oliva de taula, que creix. A Espanya no ajudem especialment a millorar les xifres i tot indica que els preus del nostre greix vegetal preferit seguiran pels núvols. En el que va de 2022, han pujat més d'un 40%.

 

Menys de tres milions de tones

La campanya 2022-23 es tancarà amb una producció mundial estimada de 2,72 milions de tones, la qual cosa suposa un 80% del que es va produir a la campanya anterior. El consum també continuarà a la baixa, però es mantindrà per sobre dels 3 milions de tones, la qual cosa permet pronosticar que els preus de l'oli no baixaran ni de broma. A la UE, es produirà un 34% menys d'oli i a Espanya les xifres són fatals, perquè ens quedarem en 780.000 tones, més o menys la meitat del que hem produït durant la campanya 2021-22. A Itàlia i a Portugal també estan previstes minvades de la producció, però no a Grècia, on pujarà, igual que a Turquia i Síria. El Marroc i Tunísia també en produiran menys,

 

Més olives

Del que hi haurà de sobres, tanmateix, és d'oliva de taula, la producció de la qual s'acostarà als 3,1 milions davant els 2,88 de la campanya 2021-22. D'aquests tres milions previstos, 859.500 tones tenen segell europeu i una mica més de la meitat d'aquestes (450.000 tones) seran espanyoles. Són, això sí, xifres pitjors que les de la campanya anterior, en la qual es va produir aquí 659.500 i, a Europa sencera, 927.500. Grècia passa de les 175.000 tones de la campanya 2021-22 a les 315.000 previstes i Itàlia es queda en 62.500. Egipte i Turquia en produiran cada un més de 600.000 tones i el consum mundial quedarà sol una mica per sota dels tres milions : en 2,95.