El sector de les tecnologies aplicades a l'educació (edutech) està format a Catalunya per 319 empreses que ocupen 4500 persones. El nombre de societats que operen en aquest subsector s'ha multiplicat per tres des de 2019.

 

Volum de negoci

Així, i segons la Generalitat, el subsector edutech genera actualment gairebé 900 milions d'euros de volum de negoci anual a Catalunya (un 106% més que el 2019) i 4.500 llocs de treball (un 110% més). Aquestes dades fan referència als pure players, és a dir, les empreses que es dediquen exclusivament al negoci de l'edutech o bé tenen alguna unitat de negoci dedicada a aquest segment. Si es consideren tots els actors d'entorn, aquest sector engloba entorn de 1.500 empreses que facturen l'equivalent a l'1,1% del PIB català.

Tipus d'empreses

A Catalunya, per volum de facturació, el sector està format principalment per les editorials tradicionals -que generen el 58% del volum de negoci-, amb una creixent transició cap al contingut digital. Amb el 20% del total, a continuació destaquen els proveïdors d'infraestructures i equipament (grans empreses tecnològiques i consultories amb línies de negoci especialitzades en l'educació), i els proveïdors de programari i eines digitals de suport, amb el 8%. Completen el sector les consultories, les empreses creadores de continguts digitals i les plataformes de gestió integral dels centres educatius. Sens dubte, es tracta d'un sector en expansió que, encara que va créixer exponencialment durant la pandèmia, manté un nivell de creixement acceptable. De tots dependrà ser o no capaços d'aprofitar aquesta oportunitat per situar Catalunya com un dels territoris més competitius en un àmbit que, si d'educació toca parlar, és present en part i certesa per al futur.