La digitalització no està exempta de riscos, però és un camí que, més aviat o més tard, emprendran totes les administracions i organismes públics. De moment, i segons un recent estudi elaborat pel portal AdjudicacionesTIC, el 63,3% de les administracions públiques treballa ja amb sistemes cloud. La reducció de costos i la millora en la qualitat del servei són els elements que han fet que la majoria d'elles fes el pas.

dones tecnològia

 

Cloud híbrida

Ara com ara, el 24% dels organismes públics treballa amb sistemes de núvol híbrid per a la seva infraestructura TIC i un altre 20% utilitza sistemes de cloud pública. Un altre 19,6% es decanta per proveïdors privats, un 2% viu ara un procés de transició cap a un model híbrid i un altre 19,5% seguirà amb sistemes de núvol privat fins a d'aquí a dos anys o més. La migració cap a sistemes cloud es decideix, explica el 58,7% dels enquestats "perquè redueixen costos d'infraestructura o disminueixen els costos operatius", segons explica el 54% dels participants en l'estudi. El 54% de les administracions enquestades indica que aquests sistemes al núvol milloren el servei. Els sistemes de núvol públic són aquells en els quals els proveïdors de serveis posen aquests a disposició de les organitzacions a través de la xarxa pública d'Internet. El núvol privat, al contrari, és un entorn de computació creat de manera específica per a una sola organització, la qual cosa dispara costos.

Més riscos?

En aquest context, la inversió en ciberseguretat es converteix en una cosa obligada, ja que com més gran és la digitalització dels processos d'un organisme, més possibilitats hi ha que pateixi un atac cibernètic, però això, expliquen experts com Javier Domínguez, expert en solucions empresarials cloud, no ha de fer que es renunciï a uns sistemes que "milloren la qualitat de vida de la ciutadania, que permeten fer anàlisi de dades en temps real, i que són escalables per prendre les decisions més apropiades en cada moment".