Com proteïnes alternatives es defineixen totes les que procedeixen de productes que aspiren a substituir els aliments convencionals d'origen animal com la carn, els ous, la llet o el peix. Entre aquests productes figuren els succedanis vegetals de la carn o la llet, la carn conreada a partir de cèl·lules o, també, els insectes, els bolets o les algues i les farines desenvolupades a partir d'aquests. A Catalunya, 103 empreses es dediquen a elaborar productes d'aquest tipus.

 

900 empleats

Segons l'estudi, en les 103 empreses catalanes dedicades a la proteïna treballen prop de 1000 persones. L'informe contempla tant empreses dedicades exclusivament als productes basats en proteïna alternativa (aliments d'origen vegetal o insectes), com altres del sector carni o lacti amb línies de productes vegetals, a part de les especialitzades en ingredients per a la millora del sabor, l'aroma i la textura dels aliments; o als suplements, entre d'altres. El 36,9% de les companyies del sector té menys de 10 anys i el 68% són pimes. El 70% de les 103 empreses censades exporta els seus productes.

Gairebé 270 milions de facturació

Aquest centenar llarg d'empreses factura 269 milions d'euros l'any segons un estudi que la Generalitat va elaborar el 2023. Per a l'administració autonòmica, el de les proteïnes alternatives és un "sector estratègic amb grans perspectives de creixement" que podria arribar a generar a tot el món un volum de negoci equivalent al trilió de dòlars el 2040. Les vendes mundials d'aquests productes han passat de representar 21.000 milions de dòlars el 2017 a a suposar més de 27.000 milions a tot l'orbe el 2022. Èxits com el de Fuah!, el substitut vegetal espanyol del foie convencional, l'evidencien.