El sector de l’arròs, com a conseqüència de les importacions massives de gra procedent d’Àsia, viu un moment complicat. A Catalunya, a més, la salinització del sòl s’afegeix com amenaça. Des de la Generalitat, impulsen una prova pilot per combatre-la mitjançant un nou sistema de drenatge. En total, es drenaran 60 hectàrees d’arrossars de l’hemidelta esquerre, a prop de la zona de la urbanització de Riumar, a Deltebre.

arros delta de l'ebre - generalitat de Catalunya
 

Objectiu

L’objectiu d’aquest prova de drenatge és eliminar els problemes de salinització que es produeixen en els camps d’arròs, especialment en les zones més profundes del sòl. “Aquesta prova pilot ens permetrà obtenir dades i adquirir l’expertesa per ampliar aquesta metodologia a altres zones del delta i arribar a les 15.000 hectàrees, fet que suposaria un 70% del total dels camps de cultiu d’arròs de la zona”, explica la Directora General d’Agricultura de la Generalitat, Elisenda Guillaumes.

Aquesta prova pilot compta amb la participació de la Comunitat de Regants de l’Esquerra de l’Ebre, i és bàsica per assegurar la productivitat dels arrossars davant de la pujada progressiva del nivell del mar. Les previsions apunten que l’any 2100 el nivell del mar en aquesta zona s’haurà incrementat 80 centímetres, fet que suposa que el 70% dels camps d’arròs actuals es trobaran per sota del nivell del mar. La salinització afecta especialment les zones a prop del mar i al voltant de les basses, i, per això, aquestes àrees haurien de ser les primeres on caldria instal·lar els drenatges.

Visita obres drenatge 3 photo 2024 04 16 17 00 41
 

Com es fa

En el marc de la prova pilot, s’instal·laran una sèrie de tubs de drenatge que se situaran entre 1,3 i 1,5 metres de profunditat. Aquests tubs es comunicaran amb un col·lector que, alhora, està connectat a un pou de bombament, que podrà funcionar les 24 hores del dia i des d’on s’extraurà l’aigua que va al desguàs. El terreny on es desenvoluparà la prova pilot té zones arenoses i d’altres argiloses, cosa que permetrà obtenir informació del conjunt de la tipologia de sòls presents al delta. El tipus de substrat sobre el que s’aplica el drenatge és important perquè condiciona la separació entre línies dels tubs, però també perquè actuen de manera diferent quan es realitza “la neteja” per eliminar les sals de les terres. Per això, el Servei de Sanitat Vegetal farà un seguiment dels camps i els compararà amb d’altres propers que emprin el mateix sistema de cultiu. Es farà control de la salinitat i de la capacitat productiva, però també de l’aplicació de nova metodologia de lluita contra el cargol poma i les males herbes. Així mateix, també s’estudiarà quins hauran de ser els períodes més òptims per al funcionament del sistema de bombament i adequar-lo a les diferents zones del delta.