Quanta energia defrauden els propietaris de plantacions il·legals de marihuana? A Catalunya, i segons Endesa, gairebé una tercera part dels 356 GWh que es van defraudar l'any 2023. A determinades barriades, el problema és de tal calibre que es generen fins i tot talls de subministrament.

marihuana
 

Pocs casos, però amb molt consum

Els casos de frau detectats per l'elèctrica durant el passat exercici van ser uns 16.100, però només el 4,4% d'ells es vinculaven a plantacions il·legals de marihuana. Van ser, en concret, poc més de 700, però van destacar pel seu elevat consum: gairebé 132 GWh. Per què? Doncs perquè aquestes plantacions, totes en interiors, són intensives en consum elèctric, ja que requereixen sistemes d'il·luminació i control de temperatura i humitat. De fet, el consum elèctric és un dels costos principals que es veuen obligats a afrontar aquests delinqüents. Per això, la solució que adopten és dràstica: connectar-se a la xarxa il·legalment i no pagar electricitat.

Un problema comú

El problema que es viu a Catalunya és comú a la resta d'Espanya. La mateixa Endesa admet que els casos de robatori d'electricitat vinculats a plantacions de marihuana en interiors han crescut en un 70% des de 2019. Aquestes instal·lacions, a més, afecten la qualitat del subministrament i tots els consumidors. A diferència del que succeeix a França, Portugal, Itàlia o Alemanya (on hi ha penes de presó per a aquestes infraccions) qui és descobert explotant una plantació d'aquest tipus comet només un delicte lleu que comporta la imposició de sancions monetàries.