El 2010, Facebook va implementar el reconeixement facial, permetent als usuaris ser etiquetats automàticament en fotos. Tanmateix, després d'anys de crítiques per part d'usuaris i reguladors preocupats per la privacitat, Meta va decidir eliminar la funció el 2021. Mark Zuckerberg va argumentar que el creixent escrutini sobre l'ús de dades personals i els riscos per a la privacitat van portar la companyia a prendre aquesta mesura.
Els usuaris i defensors de la privacitat havien mostrat preocupació per la possibilitat d'un mal ús de les dades biomètriques, la qual cosa va impulsar l'eliminació de la tecnologia. En particular, organitzacions com l'Electronic Frontier Foundation van assenyalar que el reconeixement facial podria derivar en usos no desitjats o abusius per part de governs o empreses.
Meta busca frenar el frau amb celebritats
Ara, amb l'augment de fraus que suplanten celebritats, Meta ha decidit reactivar el reconeixement facial per abordar aquest creixent problema. En un esforç per millorar la seguretat a les seves plataformes, Monika Bickert, vicepresidenta de política de contingut en Meta, va explicar a l'agència Reuters que la tecnologia ajudarà a verificar la identitat de les celebritats i figures públiques que solen ser objecte de suplantació.
Bickert també va assenyalar que Meta està prenent mesures per assegurar-se que aquesta reintroducció del reconeixement facial sigui segura i estigui en línia amb les normatives de privacitat. L'empresa espera que aquesta tecnologia permeti als usuaris interactuar de forma més segura i evitar les creixents estafes en línia que afecten la reputació i la butxaca de milers de persones.
Reguladors i preocupacions sobre la privacitat
Encara que Meta ha afirmat que les noves implementacions del reconeixement facial estaran més controlades, continua enfrontant-se a un desafiament important: l'escepticisme dels reguladors. Les preocupacions sobre l'ús indegut de dades biomètriques continuen sent un tema candent, i Meta haurà de demostrar que ha après dels errors del passat. Per mitigar aquests temors, la companyia s'ha compromès a aplicar polítiques més transparents i a permetre als usuaris un control més gran sobre les seves dades.
Quan s'activarà el reconeixement facial a Facebook?
La companyia planeja implementar la prova a nivell mundial a partir de desembre, excloent algunes grans jurisdiccions on no té autorització regulatòria, com la Gran Bretanya, la Unió Europea, Corea del Sud i els estats de Texas i Illinois (Estats Units).
D'altra banda, de cara a un futur, Meta vol provar l'ús de dades de reconeixement facial per permetre que els usuaris no famosos de Facebook i una altra de les seves plataformes, Instagram, recuperin l'accés a comptes que han estat compromesos per un pirata informàtic o bloquejada.
Aquest renovat enfocament en la seguretat en planteja una d'interrogant sobre si Meta podrà realment equilibrar la privacitat dels usuaris amb el creixent desafiament del frau en línia.