Amb la sequera preocupant a mig Espanya, les dessaladores tornen a estar d'actualitat. La més eficient –això indica almenys Global Waters, que li ha concedit el premi a la millor dessaladora- està a l'Aràbia Saudita i proveeix d'aigua potable tres milions de persones. Es diu Jubail A3. L'empresa que la gestiona és espanyola: Coxabengoa.

 

Hereva d'Abengoa

Coxabengoa, amb seu a Sevilla, és l'empresa resultant de l'adquisició dels actius de l'extinta Abengoa per part de Cox Energy i Jubail A3 és un dels seus actius més grans. Es tracta, en concret, de la dessaladora més gran del món que s'alimenta parcialment amb energia solar fotovoltaica. Des de la companyia ho detallen: "representa l'avantguarda de les plantes dessalinitzadores que tenen en compte l'impacte mediambiental, ja que en explicar amb una instal·lació solar fotovoltaica de 45,5 Mwp que li subministra el 20% de l'energia elèctrica necessària, redueix significativament la seva empremta de carboni, evitant l'emissió de 60.000 tones de CO2 a l'any." La dessaladora de Jubail 3A es troba ubicada a la província Oriental de l'Aràbia Saudita, al nord-est del país. Aquesta dessaladora, desenvolupada en 30 mesos, va aconseguir al seu dia un rècord mundial d'eficiència energètica amb un consum inferior a 2,8 kWh/m3 utilitzant aigua de mar del Golf Pèrsic. Jubail 3A genera aigua potable per proveir a les províncies Oriental, Riad i Oassim durant tot l'any.

Especialistes

Aquest nou reconeixement arriba després d'alçar-se el 2023 la companyia amb un altre guardó, en aquest cas per a la seva dessaladora d'osmosi inversa de Tawelaah, a Abu Dhabi. Aquesta planta, amb una producció de gairebé un milió m3/día, garanteix el subministrament a quatre milions i mig de persones aproximadament durant tot l'any.

Coxabengoa i les seves firmes predecessores són responsables de la posada en marxa el 10% de la capacitat dessaladora instal·lada al món i, avui, amb capaços de produir mitjançant les trenta plantes que gestiona fins a quatre milions diaris de metres cúbics.