La vila pontevedrenca de Marín és un dels principals ports pesquers de la costa atlàntica espanyola i, també, és la seu d'Opromar, una empresa que agrupa els productors pesquers locals i que disposa a la seva cartera de productes d'un aliment, el mince, que podria arribar a convertir-se en un seriós competidor del ben conegut surimi japonès.

opp8 ppyc 2023 271022 v2
 

El surimi

El surimi és un preparat tradicional habitual des de fa segles en la dieta nipona la producció de la qual es va industrialitzar als anys 60 i que avui es ven a tot el món, Espanya inclosa. Ara, a Marín, tenen una alternativa que, per si mateix, podria definir-se com una versió gallega del popular producte japonès. Es diu mince, està elaborat amb múscul de peix fresc procedent dels caladors atlàntics gallecs i destaca pel seu elevat contingut proteic. La carn de peix amb la que s'elabora procedeix d'espècies comercialment poc valorades que mai no arriben als mercats.

Preparats

El mince està especialment indicat per a persones amb dificultats d'ingesta o, també, per a empreses especialitzades en preparats que s'elaboren amb peix com hamburgueses, croquetes i similars. Des d'Opromar, s'intenta aquests mesos donar a conèixer el producte en mercats nacionals i internacions mitjançant acords amb entitats com AZTI, l'Institut d'Investigacions Marines, el Centre Tecnolóxico do Mar (Cetmar) i l'Institut Espanyol d'Oceanografia (IEO). Que tingui la meitat d'èxit que les goles Aguinaga, Marín pot convertir-se en la nova meca dels preparats de peix. El desenvolupament concreta un projecte que es va començar a gestar el 2018 amb l'objectiu d'aprofitar encara millor les captures dels 700 pescadors que treballen per a Opromar. A dir dels seus creadors, és la solució idònia per animar a menjar peix als més petits de la casa, ja que la pasta permet elaborar mandonguilles, hamburgueses i fins a|fins i tot croquetes en les quals les temudes espines mai no són presents.