La Agència Espacial Europea (AQUESTA) ha reprogramat la seva ambiciosa missió ExoMars, que té per objectiu principal determinar si alguna vegada hi va haver vida a Mart. El rover Rosalind Franklin, peça central d'aquesta missió, està dissenyat per perforar fins a dos metres sota la superfície marciana i analitzar mostres al seu laboratori integrat. Després de retards previs, la nova finestra de llançament s'ha fixat per a 2028, amb una arribada prevista al planeta vermell el 2030.

El rover Rosalind Franklin també explorarà el terra i el subsol marcià, podrà estudiar el planeta en profunditat per analitzar la seva composició i buscarà evidències de vida passada. A més, gràcies a un acord entre la NASA i l'AQUESTA, l'agència espacial nord-americana proporcionarà unitats de calefacció i sistemes de propulsió perquè el rover pugui aterrar a Mart de cara a 2030.

Ingenuity de la NASA
Ingenuity de la NASA

Participació espanyola en la missió ExoMars

Espanya juga un paper crucial en el desenvolupament i èxit de la missió ExoMars. Diverses empreses espanyoles estan involucrades en la fabricació de components essencials per al rover Rosalind Franklin. Entre elles destaca SENER, responsable del disseny i producció de sistemes clau que faciliten l'aterratge del rover a Mart. Aquests inclouen el tren d'aterratge, diversos mecanismes, l'adaptador de separació de la càpsula d'entrada i les antenes de comunicacions d'Ultra Alta Freqüència (UHF). A més, Thales Alenia Space ha desenvolupat l''Electrònica de Control dels Actuadors' (ADE), encarregada de gestionar el desplegament dels panells solars, el pal de la càmera panoràmica i els mecanismes de les rodes del rover.

Impacte i objectius científics de la missió

La missió ExoMars representa una fita en l'exploració espacial europea, en ser la primera a incorporar un rover capaç de perforar el subsol marcià a profunditats significatives. Aquest enfocament és essencial per accedir a mostres protegides de la radiació superficial, augmentant les possibilitats de detectar biofirmes o indicis de vida passada. El treball del rover es complementarà amb el Trace Gas Orbiter, llançat el 2016, que continua analitzant l'atmosfera marciana a la recerca de gasos traça que puguin indicar processos biològics o geològics actius.

La col·laboració internacional, especialment entre l'AQUESTA i la NASA, ha estat fonamental per reactivar aquesta missió després de la suspensió de la cooperació amb Roscosmos a causa de conflictes geopolítics. La NASA aportarà unitats de calefacció i sistemes de propulsió per facilitar l'aterratge del rover a Mart. Aquest esforç conjunt subratlla la importància de la cooperació global en l'exploració espacial i en la recerca de respostes sobre l'existència de vida més enllà de la Terra.

En resum, la missió ExoMars, amb la seva renovada data de llançament i la destacada participació de la indústria espanyola, representa un pas significatiu en l'exploració del planeta vermell i en l'eterna recerca de respostes sobre l'existència de vida en altres racons de l'univers.

Mart
Mart