Si en els anys vuitanta del segle passat la carrera espacial era cosa de dos, en aquesta nova era de missions espacials que sembla que s'inicia ara n'hi haurà uns quants de més participants. Als Estats Units i Rússia, se'ls afegeix la Unió Europea, alguna potència emergent com l'Índia i, per descomptat, la Xina, que estaíra desenvolupant, segons informa el South China Morning Post, un reactor nuclear dinàmic d'última generació per generar l'energia que necessitaran les missions que planeja a la Lluna i a Mart.

La Xina vol començar a treballar a la lluna
La Xina vol començar a treballar a la lluna

Energia suficient per a deu instal·lacions com l'Estació Espacial Internacional

El dispositiu, dinàmic i, per tant, mòbil, hauria estat dissenyat pel Ministeri de Ciència i Tecnologia de la Xina i seria capaç de generar fins a un megawatt d'electricitat, suficient per garantir el subministrament d'energia i la propulsió que precisarien naus espacials com les necessàries per a les missions que planeja el gegant asiàtic i cobrir les necessitats de fins a deu instal·lacions semblants a l'Estació Espacial Internacional. Sobre els detalls tècnics, el South China Morning Post no indica gens concret.

Alimentat amb plutoni?

La intenció de la Xina és desenvolupar coets criogènics, llançadors reutilitzables i avions espacials suborbitals que necessitarien tots ells de sistemes de fissió nuclear, ja que són els únics que ofereixen nivells suficients de potència i propulsió elèctrica. Ja en el passat, la Xina va fer servir l'energia nuclear per alimentar el mòdul d'aterratge lunar de la sonda Chang'e 3 i va fer servir el plutoni, un combustible que garanteix un subministrament de prou energia com per superar períodes de baixa radiació solar com les nits lunars. Des de la NASA, es confirma que el camí passa per la senda que està traçant la Xina, ja que es considera que els sistemes de propulsió nuclear són els més aptes per a futures missions a Mart. Els coets químics tradicionals, admet la NASA, plantegen problemes insalvables,ya que tenen seriosos problemes per subministrar energia durant llargs períodes. L'energia nuclear es confirma així com la més apta per ser utilitzada en missions que impliquin una presència humana sostinguda en el temps en algun cos celeste. Està per tant la Xina més avançada que els Estats Units en matèria espacial i podria avançar a l'encara primera potència mundial en la carrera cap a Mart? La resposta, sembla, arribarà ben aviat però, això sí, amb el permís d'Europa i l'Índia.