Veure-les a Espanya és habitual des del segle XIV i, en l'actualitat, s'utilitzen a la Península, el Sud de França i Amèrica. Allà, a Amèrica, va néixer el 2006 una marca singular, Paez, que ara llança nova col·lecció i obre botiga en format pop up a Barcelona, en el centre Comercial la Illa Diagonal coincidint amb l'arrencada de la temporada primavera-estiu. Parlem, per descomptat, d'espardenyes, però no d'unes qualssevol: parlem d'una marca mítica.

paez
 

.

De tornada

Ara, les Paez estan de tornada i arriben amb un director executiu portuguès (de Portugal mai de van marxar) que es diu Ricardo Ortigão i és al capdavant de la marca des de 2016. Els seus volums de producció no passen dels 120.000 parells anuals, el que les ha convertit en peces més exclusives, però igual de còmodes que sempre. La nova col·lecció, que es diu Blossom, es presenta amb una imatge de marca renovada i, a més, està certificada per The Global Recycling Standard ja que tots els elements tèxtils que es fan servir per fabricar-les són reciclats. Per descomptat (som davant d'unes espardenyes) tots els materials són respectuosos amb els animals també. Les Paez, per tant, tornen per a, explica Ortigão, ser un "reflex de l'estat d'ànim" i completar looks, despreocupats, tranquils o atrevits però, "sempre en tendència". Amb el calçat a preus disparats, alternatives com les Paez són una garantia. L'obertura de la botiga pop up de Barcelona coincideix amb el llançament de la nova col·lecció Blossom, dissenyada a partir de tèxtils reciclats i inspirada en l'apoderament, l'alegria i els nous començaments, amb una imatge de marca renovada i apostant per la circularitat a la botiga. La pop up estarà oberta en el centre comercial de la Illa Diagonal de Barcelona durant els mesos de primavera i estiu, concretament des d'abril fins a l'agost.

El calçat és tecnologia?

La tecnologia no és més que una suma de tècniques, mètodes, habilitats i processos que s'utilitzen per produir béns o serveis. Així ho definien els grecs i, per tant, sí: el calçat és un producte tecnològic secular, just igual que qualsevol bé|ben de consum. Si a més de calçat, es tracta d'espardenyes estem davant d'un tipus molt particular: la tecnologia popular. I així va ser fins que, allà pel 2006, tres amics argentins van pensar que aquell humil calçat podia ser molt més. Van arribar a vendre a 35 països i comptar amb cinc botigues a Espanya, però es van acabar replegant. Amb tot, van convertir l'espardenya clàssica –amb algun retoc, clar- en una mica més important: un objecte de desig. Van arribar, al seu dia a produir 112 milions de parells.