La tecnologia, sempre, té també una funció social i, de vegades –moltes, en realitat- serveix per cuidar-se millor de la salut de tots. Un exemple el veiem aquests dies en el Mobile World Congress de Barcelona, on el Barcelona Supercomputing Center i MWCapital, la societat que organitza la fira estrella de la indústria de les comunicacions mòbils, han presentat un prototip singular com poc: un bessó virtual del cor humà que permet assajar tota mena de tractaments cardiològics. L'estand on s'exhibeix (el de MWCapital) és un dels més visitats de la fira. Amb tot, cal dir que no és la primera vegada que s'exhibeix un prototip així: El Barcelona Supercomputing Center ja va exhibir un cor així al Museu de Ciències de Londres a finals de 2023.

engineers gallery virtual heart display 3 c science museum group
 

 

En què consisteix?

Com tot bessó digital, el que es presenta en el Mobile d'aquest any és una imatge virtual d'un element existent al món físic. Així, reprodueix el cor humà amb detalls, paràmetres i característiques i permet, sense necessitat d'utilitzar voluntaris teràpies i tractaments. Josep Maria Martorell, director del Barcelona Supercomputing Center, destaca que el cor virtual que es mostra aquests dies és un "exemple" de com les rèpliques d'òrgans desenvolupades amb finalitats científiques pot "accelerar la investigació" i "potenciar la capacitat de prevenció" de manera econòmica i senzilla.

Tecnologia social

L'ús de la tecnologia de bessons digitals permetrà a aquelles organitzacions que desenvolupin la seva activitat en l'àmbit de la salut oferir tota mena de serveis personalitzats. D'aquesta manera, serà possible dissenyar, per exemple marcapassos personalitzats i, també, prevenir millor malalties de tota mena. L'òrgan virtual ha estat confeccionat a partir de la combinació de les dades d'un pacient concret i d'un model matemàtic.