Amb el iPhone 14, gairebé ningú no ha quedat content perquè, més que un smartphone d'aquests que marquen època, és un telèfon de transició amb el qual Apple compleix el costum de llançar un mòbil nou cada any, però el cert és que cal admetre que, malgrat tot, inclou novetats destacades. Una de les més interessants és que et permet cridar encara que no tinguis cobertura i recorrent a xarxes satel·litàries. Ara, Huawei s'ha apuntat a l'invent amb el seu Mate 50 i, si res no falla, hi haurà més fabricants que permetin fer el mateix.

starlink
 

Ull, només són trucades d'emergència

No t'enganyis, això sí, perquè les trucades que pots fer i els missatges que pots enviar no són ni a la teva mare, ni a la meva ni a la teva parella: són, només, als serveis d'emergència i per demanar socors. Huawei, encara que ho expliquem ara, ho va oferir abans, però com la poibilidad només estava disponible a la Xina (a través de la xarxa de satèl·lits Beidou, que és una que tenen ells per allà), aquí, ni ens assabentem, però el que interessa és una altra cosa: els telèfons ens permeten comunicar-nos d'una altra manera.

Una altra vegada Musk

I com sempre, ja tenim Elon Musk posat en l'assumpte perquè ell, precisament, té una xarxa de satèl·lits en òrbita des de la que pretén ofereix accés a Internet a un milió d'usuaris i amb la que, de la mà de T-Mobile, vol oferir també cobertura de mòbil. De moment, la seva xarxa (Starlink) ofereix el servei només en USA i sembla que fins i tot podria morir d'èxit, perquè els satèl·lits no donen de si tant com per oferir velocitats acceptables a tots els seus usuaris sempre, però Musk diu haver trobat ja una solució: llançar satèl·lits nous. No és l'únic que oferirà cobertura satel·litària als nostres smartphones: altres companyies com Lynk Global, AST Space Mobile o Iridium també volen oferir un servei que competirà de tu a tu i (probablement) fins i tot acabi superant al 5G.

Més barat

Fabricar satèl·lits i posar-los en òrbita i anus és tan car com abans i, per això, les companyies disposades a fer-ho són legió. Si a això li sumes que els nostres telèfons estan preparats per transmetre i rebre dades en diferents longituds d'ona, ja el tenim tot fet. Ara mateix, establir una connexió per satèl·lit pot portar fins a deu minuts però, molt aviat, serà moltíssims més senzill.