Durant l'últim any, i cada vegada més, el món de la tecnologia està centrant una part important dels seus esforços i inversions en aconseguir l'anomenat mode fosc per als sistemes operatius, les aplicacions i les seves eines. No hi ha setmana en què no s'anunciï que una determinada companyia té previst treure al mercat algun producte que disposi del mode fosc, sigui per a l'ordinador, el mòbil o la tablet.
Durant més de tres dècades ens han acostumat a manipular pantalles amb fons blancs i textos foscos. Però ara sembla que s'ha imposat una cursa perquè, a poc a poc, els tons es reverteixin i que els que brillin siguin els textos sobre fons més ombrívols.
En l'últim mes, Facebook i Google han anunciat que tant l'aplicació Messenger del primer, com el navegador Chrome del segon, inclouran la possibilitat d'utilitzar el mode fosc. Però no són els únics gegants tecnològics, ni de bon tros, que aposten per això. De fet, el proper 3 de juny es preveu que quan Apple presenti l'iOS 13, la renovada versió del seu sistema operatiu mòbil, també l'inclogui entre les seves novetats.
Les raons del mode fosc
Més enllà que es tracta d'una de tantes tendències que van sorgint al sector, la progressiva arribada del mode fosc es deu, segons els experts, al fet que resulta beneficiós en dos aspectes. D'una banda, perquè és millor per a la salut dels ulls i, per una altra, perquè ajudaria a allargar la vida útil de la bateria dels dispositius que utilitzem diàriament.
Malgrat tot, les evidències que és millor per a la vista no estan del tot clares per als qui es dediquen a l'anàlisi de les novetats del sector. Suposadament, el mode fosc reduiria la fatiga visual i fins i tot es parla d'una millor llegibilitat dels textos, però tot i que es pensa que podria ajudar en aquests aspectes, encara no està prou testat.
Agradarà?
El cert és que en els últims anys determinades eines utilitzades per científics, arquitectes i músics, per posar alguns exemples, han anat canviant cap a interfícies més fosques i, en general, el grau de satisfacció mostrat per aquests és significatiu. Recentment, Apple va dotar Mojave ―l'última versió del seu sistema operatiu macOS per a ordinadors― de l'opció que l'usuari escollís el mode fosc, si bé no es coneixen encara estadístiques sobre quin percentatge ha decidit fer el pas cap aquesta nova funcionalitat.
Així mateix, no hi ha tampoc un consens al sector d'una tonalitat estàndard perquè els diferents fabricants de programari dotin les seves eines d'un mateix color per al mode fosc. Això farà que, segons com sigui el que proposi cada companyia, produeixi un efecte diferent en els usuaris.
D'altra banda, cada persona és un món i normalment no acostumem a rebre tots amb el mateix grau de satisfacció els canvis radicals en els nostres entorns tecnològics, per la qual cosa encara caldrà veure com ens senta la progressiva introducció del mode fosc i si al final arribarà per quedar-se o es convertirà en una opció residual per a un petit percentatge dels usuaris de tecnologia. Serà el pas del temps el que dicti sentència, però el que és segur és que l'arribada del mode fosc és imparable i que en sentirem parlar encara més en els propers mesos.