Lleida és la primera parada. Precisament allà, a la ciutat on Joan Oró va nèixer, és on s’ha inaugurat aquest 15 de setembre Joan Oró a la cerca de l’origen de la Vida, la mostra que, a l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI), recopila d’aquí al 5 de novembre un ampli recull de textos i materials relacionats amb la vida i els principals assoliments científics de l’investigador lleidatà en commemoració del centenari del seu naixement. La mostra està organitzada per la Fundació Joan Oró amb la col·laboració del Departament de Recerca i Universitats de la Generalitat de Catalunya, i s’emmarca dins del programa de l’Any Joan Oró.

A072813

 

La més completa

Joan Oró a la cerca de l’origen de la Vida constitueix l’exposició més completa organitzada mai al voltant del gran científic, i és alhora una de les propostes més ambicioses de l’Any Joan Oró, que commemora el centenari del naixement del bioquímic català. La mostra presenta, per primera vegada al públic, una gran quantitat de documentació relativa a tota la seva vida, tant professional com personal. És previst que a partir del 2024 la mostra viatgi també a la resta de demarcacions catalanes.

Com és

L’exposició inclou panells explicatius amb fotografies (la majoria del fons de la Fundació Joan Oró) relacionades amb la vida i trajectòria professional de l’investigador, des de la infància a la seva etapa professional als EE.UU., incidint també en el seu llegat com a promotor de sistemes d’investigació i innovació que han ajudat a desenvolupar la ciència a Catalunya; objectes diversos (llibres de joventut, blocs de notes, instruments de laboratori, cartes oficials, meteorits...) i píndoles audiovisuals en les quals experts en l’àmbit científic expliquen la importància del treball i dels descobriments del científic.

Igualment, a la mostra es poden visionar sengles audiovisuals centrats, en primer lloc, en la diversitat de la vida a la terra; en segon lloc, en entrevistes televisives que en els seu dia es van fer a Joan Oró i, finalment, en el testimoni de joves professionals (enginyers, físics, biòlegs) que expliquen fets inspiradors que els van impulsar a treballar en els àmbits de la ciència i tecnologia. A més a més, l’exposició presenta dos jocs interactius, el primer sobre l’ADN i el segon amb preguntes sobre Joan Oró plantejades com un repàs dels continguts de l’exposició.