Cervesa amb torrons? Per descomptat! Encara que et sembli estrany, és un maridatge clàssic sempre que es tracti d'algunes de les moltes cerveses de Nadal que els diferents fabricants llancen aquests dies. Estrella Galícia ja té la seva; Damm, també, Moritz llança fins a un calendari d'advent i les múltiples cerveseres artesanes que omplen el país preparen les seves propostes. Encara que en principi haurien d'evocar sabors tradicionals nadalencs o vincular-se a fruits de temporada com els cítrics, les panses, les prunes o el raïm, el cert és que no hi ha un estil definit ni una regla per complir, però que allà hi ha i s'han convertit ja en una tradició.

Com són?
Si recorrem al manual de la Beer Judge Certification Programme dels Estats Units, les cerveses nadalenques hauria de ser sempre opaques ,densas, dolçasses i perfectes per degustar-se tíbies, però les grans marques nacionals opten per formats més convencionals i bevibles que s'adapten més als nostres gustos i entronquen amb l'ambient prenadalenc mitjançant etiquetes presentacions i etiquetes especials vinculades al que s'espera d'aquests dies. En tot cas, sí que hi ha un denominador comú: són cerveses amb més cos, gairebé com l'Export de Ambar, la Voll Damm o la San Miguel Selecta, però quedant-se un esglaó per sota en potència i grau. Són, en definitiva, cerveses pausades i tenen poc o res a veure amb la clàssica canya refrescant que triomfa a l'estiu. Per descomptat, són més alcohòliques: s'acosten als 7 graus.




Origen belga
El costum d'elaborar cerveses especials per a aquestes dates va néixer a Bèlgica i, d'allà, va passar a Alemanya i el Regne Unit i a Espanya el costum no va arribar fins a finals dels 90. Abans, això sí, algunes cerveseres, com Damm, elaboraven lots especials per als seus empleats per aquestes dates però no va ser fins fa uns vint anys que firmes com les abans citades Damm i Estrella Galícia però, també, Cruzcampo, Ambre|Groc i San Miguel, ens d'altres, van decidir que valia la pena comercialitzar-les. Avui, podem trobar en els lineals autèntiques joies: des de cerveses artesanes que recorren al torró de Xixona fins a altres amb aromes de regalèssia, carameloo toffe.Con tot, el més habitual és que es confiï en els cítrics i en mescles molt maltejades. Amb tot, i aquesta és només apta pels molt cervesers i molt nadalencs, la gran cervesa de Nadal continua sent la Samichalaus suïssa, elanorada per Schloss Eggenberg: té gust de caramel, figues i regalèssia i assoleix, agafeu-vos, els 14 graus.