Es compleix mig segle d'ençà l'arribada de l'home a la Lluna i moltes coses han canviat amb el pas dels anys. La NASA ja mira altres horitzons, com arribar a Mart l'any 2024, tot i que també treballa en molts altres projectes. Per aquest motiu és necessari comptar amb experts i científics d'arreu del món. No podia faltar, doncs, representació catalana. N'hi ha enginyers que ja hi treballen, com en Jordi Vila. Altres, com en Miquel Belda, esperen arribar a fer-ho.
Miquel Belda, el futur
En Miquel Belda Vall és un enamorat de les màquines. Des de ben petit li han apassionat, i ara amb 16 anys sap que vol ser enginyer, tot i que encara no sap ben bé cap a quina branca. Deu ser també, que el fet que la seva família els hi agradi molt els números i la ciència hagi influït. Sigui com sigui, aquesta ha estat la motivació del jove de Ripoll per presentar-se a un concurs de l’ambaixada dels Estats Units a Madrid per celebrar els cinquanta anys de l’arribada de l’home a la Lluna.
De 712 participants a tot l’estat espanyol, només set joves han estat escollits per participar en un campus als Estats Units aquest agost per ni més ni menys que la NASA. En Miquel era conscient que les possibilitats per sortir seleccionat, com diu ell, eren remotes. Tot i això, va emocionar-se molt quan, després de dos mesos, va assabentar-se que havia estat escollit i que, per tant, havia de preparar-se les maletes per una experiència única.
Generalment recomanen no fer-se grans expectatives davant de grans esdeveniments, però ha estat inevitable que el ripollès s’imagini aquesta experiència com una gran oportunitat per saber si finalment s'hi vol dedicar al món espacial.
Durant una setmana, del 3 a l'11 d’agost, en Miquel i altres nois d’entre 15 i 17 anys viuran a l’Advanced Space Academy a Huntsville (Alabama), on realitzaran diverses activitats com ara les que apareixen al documental de NETFLIX, The Mars Generation. Algunes de les proves que els adolescents hauran de fer durant l'estada al Space Camp són el llançament d’un ou metres enlaire i observar com no es trenca o immersions sota l’aigua.
Jordi Vila, el present
En Jordi Vila és un jove català d'Osona que a la seva pàgina web es defineix com “un curiós enginyer a qui li encanta viatjar i conèixer gent nova”. Fa cinc anys que va començar a treballar a la Divisió Astrofísica de la NASA Goddard Space Flight Center com a enginyer de sistemes.
L’osonenc ha estat treballant en diverses missions: el BETTII, un telescopi en forma de globus estratosfèric, i l’HIRMES, una eina per analitzar espectres de freqüències. I tot això gràcies a la seva potent trajectòria malgrat que només tingui 28 anys. De la UPC a la Universitat Aeronàutica ISAE-Superaero a Tolouse (França), amb 23 anys va voler acabar el seu treball de final de grau a la NASA i ho va aconseguir.
Actualment viu a Washington, D.C., exercint funcions de desenvolupament del BETTII i fent de mentor de diversos interns i estudiants graduats. Tot i que no té molt clar encara el seu futur, li agradaria també experimentar en alguna empresa privada del sector aeronàutic o de les telecomunicacions, com les que es troben a Silicon Valley.