La radiació còsmica és perjudicial per a l'ésser humà i encara que a la Terra l'atmosfera ens protegeix d'ella, fora no hi ha res que ens preservi dels seus efectes. Per això, la NASA treballa ja en la creació d'un escut per desviar-la com a pas previ a la creació d'una base permanent a la Lluna el 2026 i d'eventuals vols a Mart.

 

Mart

El 2026, presents a la lluna

Els Estats Units planegen que la seva primera base permanent a la Lluna estarà a punt en 2026 i la Xina, el seu principal competidor en aquesta nova etapa de la Carrera Espacial, assegura que pot tenir una instal·lació similar llesta el 2027. Ambdues bases són un pas previ per a la conquesta de Mart i, ja que implicaran la permanència d'humans a la Lluna durant molt temps, l'escut antiradiació és imprescindible. De fet, se sap ja que Scott Kelly, que va passar un any a l'Estació Espacial Internacional, va perdre mes muscular i va veure reduïda la mida del seu cor. A més, va patir descalcificació als ossos i el seu sistema immunològic es va alterar. La radicació i l'absència de gravetat van tenir la culpa.

Una missió de quatre anys

Viatjar fins a Mart costarà 9 mesos per trajecte i, si tenim clar que volem convertir-nos en una espècie interplanetària i colonitzar Mart i la Lluna, l'escut antiradiació serà necessari, perquè l'ésser humà només pot romandre fora de la Terra quatre anys sense que la radiació solar el perjudiqui de manera irreversible. L'escut que s'ha planificat per instal·lar-lo a l'exterior de les naus que viatjarien a Mart inclou bobines magnètiques lleugeres i desplegables que creguin un camp que desvia la radiació espacial i manté els astronautes sans i estalvis. En una base lunar o marciana, el dispositiu seria més complex, però funcionaria amb el mateix principi. L'objectiu és que aquest tipus d'instal·lacions, que es denominen CREW HaT arribin a desviar fins i tot un 50% dels rajos còsmics nocius per a l'ésser humà