El novembre de 2022, l'agència espacial nord-americana va llançar amb èxit la primera missió no tripulada i, s'espera que, el setembre de 2025, els astronautes de la missió Artemis II provin la nau Orion per primera vegada. No obstant això, abans de dur a terme aquesta segona missió del programa Artemis de la NASA, els científics han de comprovar l'estat de la nau i realitzar les últimes proves, encara que, a començaments de juliol, l'agència espacial nord-americana va informar que Orion va completar amb èxit les rondes finals de proves i acoblament, inclosa la verificació del rendiment d'extrem a extrem dels seus subsistemes i la verificació de fugues en els seus sistemes de propulsió.

nansa llançament coet orion lluna artemis Bill Ingalls / NASA
nansa llançament coet orion lluna artemis Bill Ingalls / NASA

Donar continuïtat al programa Apol·lo

La missió Artemis II busca continuar el llegat del programa Apol·lo i establir una presència humana sostenible a la Lluna. La nau Orion, peça central d'aquesta missió, ha estat dissenyada per transportar astronautes en missions més enllà de l'òrbita terrestre. Tanmateix, a mesura que s'apropa la data de llançament, han sorgit dubtes entorn del seu escut tèrmic, un component clau per garantir la seguretat de la tripulació durant la reentrada en l'atmosfera terrestre.

coet nansa artemis orion lluna efe
coet nansa artemis orion lluna efe

Segons el diari especialitzat Space News, problemes tècnics amb l'escut tèrmic han ocasionat proves addicionals, i si bé la NASA encara no ha confirmat retards, els ajustaments necessaris podrien posposar la missió. Aquest escut tèrmic va ser sotmès a múltiples proves extremes, simulant les intenses temperatures que suportarà Orion en reingressar a la Terra. Malgrat el secretisme entorn d'aquests inconvenients, s'especula que resoldre'ls completament abans d'Artemis II serà fonamental per a la seguretat de la missió.

Avenços en les proves i la resiliència del projecte Artemis

La NASA continua duent a terme proves exhaustives a Orion per garantir el seu òptim rendiment. Cada aspecte de la nau, des dels sistemes de suport de vida fins a les capacitats de comunicació, ha estat sotmès a rigorosos controls. Orion ja ha completat vols no tripulats amb èxit, demostrant la seva funcionalitat bàsica. Tanmateix, la prova final i més crítica serà Artemis II, quan tripulants s'aventurin en un viatge d'aproximadament deu dies cap a l'òrbita lunar.

El compromís de la NASA amb l'èxit de la missió és evident, ja que es destinen recursos per corregir qualsevol falla abans de la missió tripulada. L'ús de tecnologia d'última generació, combinada amb l'experiència adquirida en el programa Apol·lo, permet a la NASA avançar a la missió Artemis amb confiança, encara que l'escut tèrmic continua sent un punt crucial d'atenció.