Sobre ChatGPT, i ha estat perquè volent o sense voler-ho tots ens hem convertit en partícips (o portaveus) d'una de les campanyes publicitàries més ben dissenyades dels últims anys, s'ha escrit segurament massa. De moment, ni l'eina no funciona tan bé com s'esperava ni la seva aparició ha comportat els canvis immediats que s'anunciaven. No obstant això, i més enllà del que acabi aconseguint realment OpenAI amb la seva eina, és cert que els sistemes d'intel·ligència artificial generativa tindran un paper destacat en l'esdevenir dels propers anys. Gairebé totes les tecnològiques (i també les energètiques) caminen embarcades en desenvolupaments vinculats a ella i, per això, a ningú no ha d'estranyar-lo que fins fins i tot la NASA s'apunti a la festa.
Un assistent virtual
L'agència espacial nord-americana està desenvolupant, segons ha revelat la directora tècnica de Google i responsable del projecte Larissa Suzuki, "un assistent virtual similar a ChatGPT" que permetrà a astronautes i controladors comunicar-se amb els sistemes de les naus. L'eina combina intel·ligència artificial i llenguatge natural i té per objectiu "facilitar la vida als astronautes durant les missions". Amb ella, explica Suzuki, "s'agilitarà la solució de problemes i s'evitarà la consulta d'extensos i complicats manuals.
Dades
Perquè el projecte arribi a bon port, els tècnics responsables hauran de desenvolupar un sistema capaç de gestionar grans volums de dades sense necessitat de fer servir superordinadors que no poden traslladar-se a l'espai exterior. Per a això, es faran servir tècniques d'aprenentatge automàtic fonamentades en l'ús d'una arquitectura descentralitzada formada per dispositius que contenen les seves pròpies dades i els comparteixen per millorar-los. S'evita així l'ús de grans i pesats servidors que ocuparien molt espai en una nau.