Les drassanes públiques Navantia, finalitzada ja la reconversió del sector, vol mantenir (i millorar) la seva posició actual al mercat internacional de disseny i construcció de vaixells civils i militars i per aconseguir-ho reorganitzarà la seva àrea d'innovació i desenvolupament. Des d'aquesta primavera, l'empresa articula aquestes activitats en el que denomina una cèl·lula d'innovació oberta. Per identificar-la, ha escollit un nom molt singular: Monodon.

 

Tecnologies disruptives

L'elecció no és casual: el monodon és un cetaci comunament conegut com a narval que té una sola banya. De fet, hi ha qui prefereix anomenar-lo, directament, l'unicorn del mar i és precisament per aquesta circumstància que a Navantia han triat aquest nom: en entorns tecnològics, els unicorns són les empreses que assoleixen una valoració equivalent a 1.000 milions de dòlars sense tenir presència en borsa. Monodon neix, per tant, per investigar i experimentar amb tecnologies noves que poden ser eventualment aplicades per Navantia o, també, venudes a tercers. "La creació de Monodon és una pas més enllà en la nostra estratègia de I+D+i. El Pla Estratègic 2018-2022 va suposar l'adopció de tecnologies com la intel·ligència artificial o la Internet de les Coses, tant en els nostres processos com als productes i serveis que oferim als nostres clients. Navantia és avui una empresa capdavantera i per mantenir aquesta posició ha d'utilitzar nous mecanismes", explica Donato Martínez, director de Tecnologia i Transformació Digital de Navantia.

Laboratoris propis

En la seva recerca de la innovació, Monodon comptarà amb els seus propis laboratoris i col·laborarà amb centres d'investigació, universitats i empreses emergents per detectar tendències, posar em marxa programes pilot i atreure talent. De moment, expliquen des de la companyia, Navantia ha començat ja a fer "els seus primers passos amb tecnologies com la computació quàntica, la robòtica, els nous materials, la nanotecnologia i la impressió 4D, entre d'altres."