Les estafes via WhatsApp són cada vegada més nombroses i els mètodes varien mes rere mes. L'últim es perpetra mitjançant una trucada -o un missatge de veu- dirigit a la víctima conb l'objectiu que aquesta inclogui l'estafador en la seva llista de contactes. En Whatsapp, com en qualsevol altre entorn cibernètic, hi ha riscos, però aquesta circumstància, convé tenir-ho en compte, no ha de portar a delirants excessos com el de Nicolás Maduro, que camina desinstal·lant-se en públic l'aplicació per a, diu ell, donar exemple. La seva intenció, no s'ho ha d'oblidar, no és combatre el crim cibernètic, és furtar els seus opositors la possibilitat de comunicar-se de manera eficaç i gratuïta.

Trucada|Crida.
 

Com funciona?

El sistema és senzill i ho detalla a Twitter (avui ja X, a tots els efectes) @soy_criminologo, usuari especialitzat a alertar sobre intents d'estafa cibernètics. Tot s'inicia amb una trucada de veu en la qual el ciberdelinqüent sol·licita ser agregat a la llista de contactes de Whatsapp de la víctima. El motiu sempre és una urgència davant de la qual no es pot esperar. Després, tot transcorre com habitualment s'esdevenen aquest tipus d'estafes: el ciberdelinqüent entaula una conversa amb la víctima per escrit i li sol·licita tota mena de dades personals. Fins i tot, pot arribar a robar el compte de Whatsapp de la víctima. Si els ciberdelinqüents fan un pas més enllà i utilitzen tecnologies de clonació de veu per suplantar coneguts de les víctimes, l'estafa pot convertir-se en una mica molt més perillós i difícil de detectar.

Què fer?

L'habitual: davant de qualsevol dubte, cal bloquejar qualsevol número desconegut des del qual arribi un missatge. També, per descomptat, cal tenir en compte que res que sembli massa bo per ser real no sol ser cert. Alhora, no està de més recordar que la informació sensible (direcció, DNI o dades bancàries) mai no s'ha de facilitar a desconeguts. També, en la mesura possible, cal evitar ser inclòs en un grup de Whatsapp a què no hàgim sol·licitat unir-nos.