El futur de l'energia, segons tot indica, té a veure amb dos elements de la taula periòdica: l'hidrogen i el liti. El primer, servirà per moure el transport pesat i, el segon, per fabricar les bateries que utilitzarem als vehicles convencionals. Produir ambdós, encara, no és tan fàcil i barat com caldria, però diferents equips d'investigadors treballen per identificar solucions que facilitin ambdós processos. A la Xina, en concret a la Universitat Tecnològica de Nanjing (NJ Tech) acaben de desenvolupar un dispositiu molt prometedor: un electrolitzador que permet produir hidrogen a partir de l'aigua de mar i extreu liti de l'esmentat procés.

nantech7 e1560037350625
NJ Tech

Hidrogen

Així, en l'NJ Tech han desenvolupat una màquina capaç de funcionar durant 133 dies sense fallades que separa l'aigua de mar de l'electròlit d'hidròxid de potassi concentrat que s'utilitza per al procés de producció d'hidrogen. Fan servir, a més, membranes PTFE barates, impermeables i transpirables que només deixen passar el vapor. Així, la diferència de pressió que es genera entre l'espai on s'emmagatzema l'aigua de mar i la zona on se situa l'electròlit proporciona força impulsora suficient per a la gasificació (evaporació) de l'aigua de mar. L'aigua evaporada creua llavors la membrana PTFE i, després, es genera l'hidrogen. Durant els seus 133 dies de funcionament ininterromput, el sistema va generar 386 litres d'hidrogen cada hora.

electrolitzador
Electrolitzador

I el liti?

Un altre dels avantatges d'aquest dispositiu desenvolupat per l'NJ Tech és que també permet obtenir liti, ja que l'aigua de mar que s'utilitza conté aquest material. De moment, la quantitat recollida és escassa, però amb un desenvolupament més gran, en l'NJ Tech donen per fet que podria exercir una doble funció.