L'ozó és un gas incolor i invisible que, acumulat a la capa de l'estratosfera situada entre els 15 i els 50 km d'altitud, absorbeix entre el 97 i el 99 de la radiació ultraviolada que ens arriba del sol. Durant la pandèmia, es va utilitzar intensament per higienitzar superfícies i desinfectar espais, però quan es concentra en la troposfera pot tenir efectes negatius per a l'ésser humà com ara irritacions a la faringe i els ulls, dificultats respiratòries i disminució del rendiment.

Com es forma?
L'ozó troposfèric es forma quan la radiació solar i les altes temperatures es combinen amb determinats contaminants (òxids de nitrogen i compostos volàtils) i provoca, a partir de determinades concentracions que mesuren les administracions competents, irritació de mucoses i dificultats serioses a grups de risc com els malalts cardíacs, les embarassades, els nadons i nens en edat preescolar i els qui tenen malalties de l'aparell respiratori. De la mateixa manera, l'ozó troposfèric perjudica el medi ambient, i pot arribar a tenir efectes corrosius sobre la vegetació.
Campanya de control
L'època en què l'ozó es concentra en la troposfera comença ara i finalitza a mitjans de setembre i, per això, des de la Generalitat s'han activat diferents sistemes de mesura com l'aplicació mòbil AireCat o el sistema d'avisos per contaminació atmosfèrica. En altres CCAA s'activen dispositius de control i avisos similars. Amb tot, si es forma part d'algun grup de risc, l'únic que es pot fer per evitar veure's afectat per l'ozó troposfèric, és restringir durant l'estiu i de 10.00 a 16.00 h (hora solar) els esforços físics no usuals de llarga durada a l'exterior que puguin provocar fatiga. Després de les al·lèrgies primaverals, arriba l'ozó.