A més del CO2, hi ha un altre gas implicat en l'efecte d'hivernacle: el metà (CH4). Les seves emissions no es redueixen: han crescut a un ritme de l'1% anual durant les dues últimes dècades.

0724gas metà antartida 991630
 

Els principals emissors

Els principals responsables d'aquest augment del 20% registrat en les últimes dues dècades són la Xina, l'Índia, els Estats Units, el Brasil i Rússia. Cada any i a tot el món, s'emeten uns 61 milions de tones. El creixement, a més, s'accelera, perquè les taxes més altes de metà emès corresponen als anys que van des de 2020 a 2021. Avui, la concentració de metà en l'atmosfera és 2,6 vegades superior als nivells preindustrials, que són els que es registraven el 1750.

D'on procedeix?

Gairebé la major part d'aquestes emissions globals de metà procedeixen principalment de l'agricultura (40%), els combustibles fòssils (34% i els residus sòlids i les aigües residuals (19%), entre d'altres. Les activitats humanes són responsables d'almenys dos terços de les emissions mundials de metà, el que afegeix uns 0,5 graus a l'escalfament global que s'ha produït fins ara. Els cinc principals emissors de gas metà el 2020 van ser la Xina (16%), Índia (9%), Estats Units (7%), Brasil (6%) i Rússia (5%), mentre que destaca que a la Unió Europea i Austràlia s'han realitzat reduccions de les emissions antropogèniques d'aquest hidrocarbur en els últims 20 anys. Si la tendència d'emissions de metà derivades de l'activitat humana segueix augmentat a nivell global, es posaria en perill l'objectiu mundial de reduir les emissions d'aquest gas en un 30% per a 2030 respecte al nivell de 2020.