L'oli d'oliva és saludable, genera riquesa, manté moltes famílies i dona bon nom al nostre país però, quan s'ha utilitzat ja, pot convertir-se en un seriós problema per al medi ambient. Per això, perquè no arribi als desguassos i corrompi fins a mil litres d'aigua per cada litre abocat, l'oli haurà, per llei, de recollir-se sempre degudament i reciclar-se a partir de 2024. Per això, ja hi ha qui treballa per trobar-lo usos.

Reciclar oli d'oliva
 

Problema seriós

Si l'oli, a través de les clavegueres, arriba a les nostres depuradores, es converteix en un enemic: provoca embussos en canonades i col·lectors, fa malbé bombes i filtres i, si arriba als rius o al mar, encara és pitjor: crea una capa superficial impermeable que impedeix que l'intercanvi d'oxigen es produeixi i les conseqüències sota fàcils de deduir.

Sabó i molt més

Primer, per responsabilitat, i, segon, per oportunitat: l'oli que s'emmagatzema ja fred en un recipient plàstic i s'emporta a punts de recollida fixos o mòbils serveix per generar ocupació|ús i fabricar productes naturals i sostenibles. A Huelva, per exemple, l'ONG Mare Coratge fabrica pastilles de sabó amb oli utilitzat ue després es lliuren gratis als més desfavorits i a Larrabeztu (Biscaia) Eneko Atxa regala als seus comensals sabons que elabora amb quantitats proporcionals a l'oli que s'ha fet servir per cuinar el menú que han degustat. Els usos, amb tot, van molt més enllà: Repsol fa anys que transforma greixos animals i vegetals en combustibles en la seva planta de la Corunya.

Substitut del plàstic?

Alhora, diferents empreses químiques estan desenvolupant ja a partir dels olis utilitzats biopolímers, uns materials que tenen propietats similars a les dels termoplàstics i que podrien reduir de manera més que destacada la nostra dependència del petroli així que, té-ho clar: no tiris aquesta nit l'oli amb el que cuinis per l'aigüera. Et faràs (i ens faràs) un favor.