Espanya, encara que amb una trama menys espessa, es va començar a omplir de canals per a transport i reg a partir del segle XVIII. Vies com el Canal de Castella, el Canal Imperial d'Aragó o el Canal del Guadarrama conviuen avui amb altres infraestructures més modernes pensades només per al reg com el Canal Segarra-Garrigues o el Canal d'Aragó i Catalunya. Les vies fluvials artificials de transport esteses en el s.XVIII o XIX s'utilitzen avui per al reg o l'esbarjo, però als Estats Units – en concret en una reserva índia d'Arizona- estan aprofitant-los per a altres usos com, per exemple, instal·lar panells solars sobre la seva làmina d'aigua.

 

A Arizona

La primera experiència d'aquest tipus es desenvolupa a Arizona, al territori de la comunitat índia del riu Gila. Allà, i sobre el canal Level Top, s'han instal·lat plaques solars per preservar l'aigua de l'evaporació i generar energia elèctrica renovable que s'utilitzarà per proveir instal·lacions de reg. Mitjançant una inversió de 6,74 milions de dòlars, els promotors esperen crear una infraestructura amb 1MW de potència i donar així un nou impuls a l'agricultura de la zona. Els treballs estaran completats el 2025 i els executa el Cos d'Enginyers de l'Exèrcit dels Estats Units. A Espanya, vies fluvials de transport que salvaven mitjançant sistemes de rescloses notables desnivells (cas del Canal de Castella) ja es van utilitzar al seu dia per generar energia elèctrica. Ara, a Arizona, inventen una nova manera de fer-ho.

I a Espanya?

A Espanya, l'Estat acaba d'aprovar una normativa que permet instal·lar cèl·lules fotovoltaiques sobre làmines d'aigua. Com ocorre sovint, la normativa és aquí molt més restrictiva que en altres territoris i, a més, està convertint-se a més en objecte de debat polític dins d'una conjuntura en la qual la crispació és norma. A l'Aragó, CCAA en la qual els embassaments són nombrosos i combinen usos agrícoles i recreatius, diuen no a aquests aprofitaments.