L'edafologia és la ciència que estudia el terra com recurs i la seva relació amb el medi ambient i la seva pràctica ens permet realitzar anàlisi i prediccions que permeten, per exemple, obtenir més rendiment dels cultius i fins i tot, també, lluitar contra la propagació de plagues. De fet, i segons la Universitat Estatal de Carolina del Nord, conèixer la temperatura del terra ens permet conèixer exactament de quina manera poden propagar-se eventuals plagues que afectin les superfícies cultivables.
Un estudi sobre el cuc del blat de moro
La conclusió és resultat d'un estudi que té com a protagonista a l'Helicoverpa Zea, cuc elotero o cuc de l'espiga del blat de moro, una plaga que ataca plantacions de cotó, soja, blat de moro i fins a tomàquets, pebrots i altres cultius hortícoles. Per prevenir-la, han descobert els científics de la universitat de Carolina del Nord, és molt útil combinar dades històriques de la temperatura mitjana del terra amb seguiments a aquest paràsit, ja que així, al laboratori, podrem descobrir com sobreviu el cuc a condicions de fred extrem i vaticinar si la plaga podrà sobreviure en condicions d'hibernació i sota terra durant els mesos d'hivern.
On pot hibernar aquesta espècie?
D'aquesta manera, serà possible respondre a una pregunta crucial, que és la que ens interroga sobre els terres en els quals l'espècie pot sobreviure. Conèixer aquesta dada, permet planificar de manera eficaç espais de cultiu que podrien prosperar sense necessitat de fertilitzants actius contra aquesta plaga. Es tracta de conèixer en quines latituds se situen els terrenys més aptes per instal·lar plantacions que no siguin atacades per aquest cuc. L'èxit d'aquest estudi podria reduir tant els costos per als agricultors com la necessitat de pesticides i la contaminació del medi ambient. Evidentment, les conclusions de l'estudi són també aplicables a Espanya, on els cultius que ataca l'Helicoverpa Zea són molt comuns.