La Policia Nacional ha desmantellat una xarxa d'estafadors que operava a Madrid i Barcelona, dedicada a defraudar usuaris mitjançant alertes falses d'activitats sospitoses en els seus comptes bancaris. Aquest tipus de frau, conegut com a "smishing", combina tècniques d'enginyeria social i suplantació d'identitat per obtenir informació confidencial de les víctimes.
Així doncs, la Policia Nacional ha desarticulat a Madrid i Barcelona una xarxa d'estafes a través de missatges de text i trucades amb els quals accedien als comptes de les víctimes després d'alertar-los que s'havia registrat un moviment sospitós que resultava ser fals.
Per bloquejar aquesta suposada transacció fraudulenta, demanaven a les seves víctimes de punxar en un enllaç per bloquejar la suposada operació que dirigia al web fals de la seva entitat.
En ella, els ciberdelinqüents els demanaven que introduïssin les seves credencials d'accés i, amb elles ja en el seu poder, ordenaven transferències als comptes de l'organització criminal.

Modus operandi de l'estafa
Els delinqüents envien un missatge de text o realitzen una trucada fent-se passar per representants d'una entitat bancària. En la comunicació, informen l'usuari sobre una suposada transacció sospitosa en el seu compte i l'insten a actuar immediatament per bloquejar-la. El missatge sol incloure un enllaç que dirigeix a una pàgina web fraudulenta que imita l'aparença del lloc oficial del banc. En accedir i proporcionar les seves credencials en aquesta pàgina falsa, les víctimes lliuren involuntàriament als estafadors l'accés als seus comptes bancaris, cosa que els permet realitzar transferències il·lícites.
Accions de les autoritats i recomanacions
Fins ara, s'han identificat 43 víctimes i s'ha detingut 35 persones relacionades amb aquesta xarxa criminal. La Policia Nacional emfatitza la importància de la prevenció i ofereix les següents recomanacions per evitar caure en aquest tipus d'estafes:
-Desconfiar de comunicacions inesperades: Si rep un missatge o trucada alertant sobre activitats sospitoses en el seu compte, verifiqui la informació contactant directament el seu banc a través dels canals oficials.
-No accedir a enllaços sospitosos: Eviti fer clic en enllaços inclosos en missatges de text o correus electrònics no sol·licitats, especialment si sol·liciten informació personal o financera.
-Verificar l'autenticitat de les pàgines web: Asseguri's que l'URL de la pàgina web sigui l'oficial de la seva entitat bancària abans d'ingressar qualsevol dada confidencial.
-Mantenir actualitzats els dispositius: Utilitzi programari de seguretat i mantingui actualitzats els sistemes operatius i aplicacions per protegir-se contra possibles vulnerabilitats.
La col·laboració ciutadana és essencial per combatre aquestes pràctiques fraudulentes. Si sospita que ha estat víctima d'una estafa o ha rebut comunicacions sospitoses, informi immediatament les autoritats i la seva entitat bancària per prendre les mesures pertinents.
