Catalunya vol ser autosuficient pel que fa a l'energia i, també, pel que fa al sector alimentari i, encara que siguin totes dues ambicions justes, sembla difícil que se'ls doni resposta a curt o mig termini. Hi ha, tanmateix, un altre tipus d'autosuficiència que també es busca i que resulta més assumible: la de cobrir amb donacions, "com a mínim un 50%" les necessitats sanitàries de plasma humà d'aquí a 2025. Per aconseguir-ho, fan falta 50.000 donacions anuals.
Campanya
Per assolir aquest objectiu, la Generalitat va activar la tardor passada una campanya que s'allargarà fins a l'octubre de 2025 i que es va iniciar amb l'última edició de la Setmana Mundial de la Donació de Plasma, celebrada. A l'estiu, la demanda de plasma augmenta i, per això, hi ha un interès encara major que les donacions es multipliquin. Durant la pandèmia, van créixer molt per una conscienciació més gran. Durant l'estiu, també en destinacions vacacionals, és habitual que s'activin campanyes de foment de les donacions.
Necessitats
A Catalunya es calcula que hi ha més de 4.000 persones que reben transfusions de plasma anualment. No obstant això, actualment, només hi ha donants de plasma per obtenir el 39% de les immunoglobulines necessàries: s'haurien de triplicar les donacions de plasma per poder cobrir aquesta demanda. Com la majoria de països d'Europa, Catalunya no és autosuficient en plasma i ha de comprar medicaments a l'estranger. El 2022, un total d'11.826 persones van donar plasma a Catalunya. Aconseguirà assolir Catalunya aquest objectiu d'autosuficiència relatiu a les seves necessitats de plasma que han fixat les autoritats sanitàries com a objectiu? Per davant, i per aconseguir-ho, queda poc més d'un any. De tots depèn. Allò de l'autosuficiència energètica i alimentària, segons tot indica, sembla que serà més complicat.