El sucre està pels núvols (ha pujat més d'un 40%) des de començament d'any i, per això, és bon moment per buscar alternatives a aquest endolcidor que és present a moltíssims productes i que, precisament per això, és també darrere de l'increment de preus que estan registrant tots els productes que l'inclouen com, per exemple, els refrescos, la brioixeria i, aquest Nadal ho veiem, els torrons. Com per a tot, hi ha alternatives, però no cregueu que són molt més barates que el nostre dolç company. T'indiquem quatre d'elles la utilitat del qual dependrà dels preciosa els que es venguin i, per tancar, una mesura que, aquesta sí, et deslliurarà dels sobrecostos.

 

Mel

És, sens dubte, l'alternativa més coneguda, però té bastantes pegues que van més enllà de la seva textura: és més dolç que el sucre, és més calòrica i encara que aporta minerals, vitamines, aminoàcids i polifenols que no són en el sucre blanc ni en el sucre morè, també pot desbaratar la nostra dieta si la consumim en excés. Mentre que un quilo de sucre costa avui entorn d'1,40 euros, un quilo de mel es pot anar als 7, encara que, això sí, fa falta menys quantitat per endolcir.

Melassa

És un subproducte de la cocció del suc de la canya de sucre i aporta vitamines i minerals i inclou també antioxidants. És perfecta per substituir al caramel del flam, per fer gominoles o preparar cremes i pastissos. Tampoc no és barata: les opcions més barates, ronden els 7 euros el quilo.

 

Xarops de blat de moro, àgave o auró

Són molt populars a Amèrica del Nord, però no inclouen nutrients i el seu contingut en fructosa és molt alt. Aporten, això sí, minerals i antioxidants, però consumir-los en excés afavoreix l'obesitat. El xarop d'àgave costa uns 8 euros el quilo, el de blat de moro pot arribar als 14 euros el litre i el d'auró, el més car, supera els 25 el litre. Tots ells, això sí, són més dolços que el sucre i exigeixen, com la mel i la melassa, menors quantitats per endolcir el que convingui.

 

Stevia

És un edulcorant natural que s'extreu de la planta Stevia rebaudiana bertoni , és sense calories i el que podem trobar a Espanya són extractes processats. Una caixa|capsa de 50 sobres monodosis surt per tres euros.

 

Sense sucre

El millor, i el més barat, és oblidar-se del sucre en tot allò a on no resulta imprescindible: afegir sucre és emmascarar sabors, afegir calories i engreixar-se sense necessitat. Ara, evitar-ho, és també estalviar. I les alternatives, al sucre, quedi clar, no són ni més sanes, ni més barates.