Estàs pensant a comprar una estufa de pèl·let? Segur que sí, són un dels sistemes de calefacció més demandats d'aquesta temporada, però la inflació també afecta el combustible que fan servir: en els que va d'any, els pèl·lets han pujat més d'un 70% perquè hi ha menys fusta i la que està disponible, és més cara i el procés de transformació que permet convertir-la en combustible per a aquestes estufes també s'ha encarit. Per solucionar-lo, ja hi ha plantejaments disruptius.

Krone Premos 5000 2
 

Fenc, palla o alfals

Al final, un pèl·let no és més que matèria vegetal premsada que allibera calor quan es crema i aquesta circumstància posa davant dels fabricants un enorme ventall de materials que poden substituir a la fusta. Ja hi ha pellets de lli, de cànem, d'ossos de fruita o fins i tot de va empebrar però la millor solució ve dels camps de cereal: és la palla.

Una màquina per fabricar-los

De fet, existeix ja una màquina, la Premos 5000 que ha dissenyat pel fabricant alemany de maquinària agrícola Krone que és capaç de convertir qualsevol tija en pèl·let en el mateix camp: compacta els residus dels cultius de cereal fins a aconseguir densitats de fins a 700 kg per metre cúbic i pot processar 5 tones cada hora. La màquina pesa 16 tones i està dotada amb un rodet|corró que aixafa|esclafa el material dipositat a terra. A l'interior de la màquina, la palla s'empeny amb una pressió de 2.000 bars, s'elimina la pols en un tamís i el material es transforma en grànuls aptes per a l'ús. En suma, un negoci rodó. És la palla el futur de la calefacció?