Quantes hectàrees ocupen a Espanya els diferents parcs fotovoltaics desplegats durant els últims anys? Segons estimació del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació, 50.000 hectàrees. Des de 2016, la superfície ocupada per aquestes infraestructures ha crescut en un 166%. Els desenvolupaments agrovoltaics, encara escassos, també estan comptabilitzats.

 

 

Ben aviat, 100.000

Aquestes 50.000 hectàrees ja ocupades per les infraestructures associades a desenvolupaments energètics fotovoltaics suposen un 0,2% de la superfície agrària útil i, ben aviat, es doblaran: si finalment s'executen la totalitat dels projectes avaluats de grans instal·lacions fotovoltaiques (superiors a 50 megawatts), la superfície podria assolir en els propers anys les 100.000 hectàrees. Així, el creixement acumulat de la superfície d'aquestes instal·lacions energètiques des de 2016 és de 31.000 hectàrees, la qual cosa equival a un 166%. En els últims tres anys la tendència s'ha accelerat i el creixement anual supera el 20%.

On s'ubiquen?

Els parcs fotovoltaics s'ubiquen preferentment en terres de secà, menys rendibles que el regadiu. Així, un 82% de les més de 20.000 noves hectàrees de parcs fotovoltaics construïdes en els últims anys s'ubica en zones de secà i un 11%, en terres de regadiu, que suposa una evidència més de les dificultats que troben els agricultors espanyols per fer rendibles fins i tot les activitats que teòricament més ho és. El 7% de projectes restants s'ha ubicat en superfícies forestals. Els terrenys ocupats s'utilitzaven abans per conrear cereals, gira-sol i oliverar. Els casos de camps de fruiters arrencats per instal·lar plaques solars són testimonials malgrat el que reflecteixen pel·lícules com la reeixida Alcarràs. De fet, Catalunya no és la CCAA que més desenvolupament d'aquestes infraestructures presenta: lideren el rànquing Castella –La Mancha i Extremadura amb 11.460 i 11.340 hectàrees. Sumades, aquestes hectàrees suposen el 48% de les superfície total de parcs fotovoltaics.