A Catalunya, el subsector de la salut digital ocupa ja gairebé 5.000 persones i es dona per fet que la resposta al dèficit de metges que pateixen les zones rurals serà digital en bona mesura. En paral·lel, gegants del sector sanitari presenten projectes que evidencien un fet: el futur de l'assistència sanitària inclourà com a peça clau les aplicacions de salut digital. Sanitas, almenys, ja treballa en aquesta línia.

Salut Responde Andalucia / Europa press
 

Hospital digital

En el marc de la segona edició de la trobada digital Future Health The Event, Sanitas ha presentat un projecte: el seu hospital digital Blua. Des del gegant sanitari, ho defineixen com "un aliat fonamental per apropar, facilitar i millorar la cura de la salut de les persones que confien en nosaltres". Així ho explica, almenys, Ine Snater, directora de Transformació i Estratègia de Sanitas.

L'activació de l'hospital digital de Sanitas permet, segons ella mateixa explica, "augmentar l'abast de l'oferta de salut digital de Sanitas amb noves capacitats que complementen i amplien les cures que es practiquen als hospitals". A més, assenyala "ajuda a generar una experiència de pacient única i diferencial en els nostres centres, perquè la digitalització, com nosaltres l'entenem, ha de servir i estar centrada en el benestar de les persones".

Què s'ofereix?

L'hospital digital Blua ofereix serveis tals com revisions digitals, mesurament de constants, fisioteràpia digital, videoconsulta 24 hores o visites mèdiques a domicili, així com aplicació de plans personalitzats de salut. L'esdeveniment va comptar a més amb la presència de personalitats que, amb el seu suport, intenten donar un reconeixement al projecte i ajudar a què els públics objectiu vencin algunes de les reticències certes que aquests sistemes d'atenció mèdica desperten encara. Entre ells, figuraven l'ex primera ministra neozelandesa, Jacinda Ardern i el paleontòleg i coordinador de les excavacions d'Atapuerca Juan Luis Arsuaga. Per a la primera, l'ús de la tecnologia "està ajudant, per exemple, a millorar la productivitat dels diagnòstics d'algunes malalties com el càncer", encara que també assenyala "és molt important entendre quins són les diferents aplicacions de la tecnologia per als ciutadans, ja que hem de posar límits i protegir la intimitat dels pacients". Arsuaga, alhora, recorda que la tecnologia no és ni dolenta ni bona en si mateixa: "no hem de demonitzar la tecnologia, la seva aplicació només depèn de com l'ésser humà la utilitzi", ha afirmat Arsuaga. Sigui com fos, el que s'intueix en l'horitzó està clar: més atenció sanitària online. Serà millor que el que avui existeix?