Les tecnologies formen part de les nostres vides i han vingut per quedar-se, però un mal ús d'elles pot generar patologies que, mal portades, alteraran la nostra quotidianitat i fins a|fins i tot la nostra manera de relacionar-nos amb els altres. Vegem quines són algunes de les més comunes.

smombies

Tecnostrés i ansietat

El volum d'hores que passem davant dels nostres diferents dispositius amb pantalla segueix creixent mes rere mes després de l'increment exponencial que es va registrar durant els mesos del tancament pandèmic que es va decretar. Adaptar-se a aquesta nova situació en la qual la manera de comunicar-nos, divertir-nos i treballar ha canviat genera situacions d'estrès derivades de la dificultat d'adaptació a les noves tecnologies i el paradigma vital que imposen o, també, del mal ús de les mateixes. Els més joves i els més grans són els principals afectats: els primers, per no saber desconnectar i, els segons, per sentir-se exclosos o incapaços d'entendre com funcionen ara molts assumptes que se solucionaven antany amb una trucada de telèfon o una trobada entre persones.

Patologies específiques

A més del tecnoestrès (o dins del mateix) existeixen altres conductes que han estat identificades pels experts en trastorns de conducta. Una d'elles és el vamping, també coneguda com a hiperconnexió i una altra, també molt comú, el ningunfoneo, que es produeix quan donem prioritat a les interaccions a través del telèfon i menystenim a les persones o esdeveniments que ens envolten. Molt perillós també perquè és darrere de la majoria d'accidents de trànsit és el smombing; que consisteix a circular en un vehicle o caminar mentre s'està pendent del telèfon.

Existeixen també patologies físiques, com el text-neck, que és aquella malaltia a la zona cervical que es deriva de la consulta constant al telèfon en postures incorrectes. La hiperconnexió combinada amb el sedentarisme i la sobrealimentació està disparant el percentatge d'obesos i, fins i tot, s'ha registrat un increment en les ETS pels canvis que han generat en les relacions humanes les aplicacions de dating, que faciliten el contacte esporàdic entre desconeguts. També és greu la nomofòbia, la por de romandre massa temps desconnectat.

Com combatre-les?

Convé identificar els estressors que alteren el nostre benestar, practicar activitats que ens alliberin de situacions d'ansietat, activar-nos físicament amb esport i provar de desconnectar-nos durant períodes més o menys llargs de temps. Amb tot el millor és deixar una estona el mòbil i compartir més temps amb amics, familiars o, fins i tot, animals que visquin amb nosaltres. No hi ha res més estúpid a passar una mala estona per una discussió virtual amb algú a qui no coneixes o que no veuràs en gaire temps.