Si alguna cosa cal reconèixer els ciberdelinqüents és, sens dubte, la seva capacitat d'innovar. I si a més li afegim a això el seu coneixement detallat de l'actualitat i els seus detalls, la suma és gairebé imbatible. Per això, cada mes solen sorprendre amb noves i innovadores estafes. L'últim té a Pegasus i l'ús poc convencional –sèxting, li diuen- dels mòbils com protagonistes.

 

Phishing clàssic renovat

L'alerta l'activa l'Institut Nacional de Ciberseguretat (INCIBE), que ha detectat una nova modalitat d'estafa en la qual els delinqüents contacten amb una víctima potencial que amenacen de difondre enregistraments o instantànies pujades de to vinculades a la seva persona que tindrien en el seu poder. Fins allà, gens nou, però el que varia és l'esquer: els estafadors recorren a Pegasus i proven d'alarmar la víctima indicant-li, literalment, que fa uns mesos, van infectar el seu telèfon amb aquesta aplicació. Què demanen a canvi de no difondre aquests enregistraments o imatges comprometedores? Allò de sempre: diners. En bitcoin, a més.

correo1

Què fer?

El primer, aplicar-se una cura d'humilitat; cap usuari corrent no és tan important com perquè algú desconegut instal·li al seu mòbil una aplicació tan específica –i a l'abast de tan pocs- com Pegasus, així que, qui rebi un missatge d'aquest tipus hauria de tenir clar que les possibilitats que l'amenaça que se li trasllada sigui un fanal freguen el 100%. El segon, fer ús del sentit comú i entendre que, qui comprova que una extorsió funciona, tornarà a intentar extorsionar, com bé demostren els coneguts casos dels estafadors de l'amor.