La Conca del Guadiato, i més en concret la seva capital Peñarroya-Pueblonuevo, és una de les comarques més afectades pel desordenat tancament de la mineria del carbó (mines i tèrmiques) que s'ha comès durant els primers anys d'aquest segle. Dels 30.000 veïns que va arribar a tenir als anys 30, avui queden poc més de 10.000. L'últim pou vertical de la zona (María, que Encasur va vendre el 2016 i que va ser declarat BIC poc després per evitar el seu desmantellament) va tancar en 2005 i l'última mina a cel obert, el 2012. La tèrmica de Pont Nou, a la propera localitat d'Espiel, va tancar el 2020. Ara, dues empreses franceses (Adamant i Technique Solaire) promouen una planta fotovoltaica a la zona que podria crear fins a 230 llocs de feina.
130 milions d'euros
El projecte contempla|preveu una inversió de 130 milions d'euros que permetrà construir als voltants de Peñarroya un desenvolupament fotovoltaic de 170 MW. Durant la fase de construcció, s'ocuparien a 190 persones i, després, amb la planta ja funcionant, es generaran 30 llocs de treball directes i uns 200 d'indirectes. El capital, com ja va ser al seu dia el que va permetre activar les mines de carbó a mitjans del XIX, torna a ser francès.
I en Pont Nou, un centre de renovables
A més, a la central de Pont Nou, la portuguesa EDP planeja un centre d'energies renovables que implica una inversió de 400 milions d'euros. En la fase de construcció, s'ocuparà a 1.500 persones i, una vegada completades les instal·lacions, es donarà feina de manera directa a 50 persones i a 1.200 de manera indirecta. Entre aquests projectes i la conversió del ric patrimoni industrial de la zona en actiu turístic, Peñarroya aspira a recuperar part del que al seu dia va ser. Si Endesa (propietària d'Encasur), en lloc de desentendre's del futur d'una comarca que li va reportar notables beneficis s'hauria implicat, per exemple, en la dignificació del Cerco Industrial i del Pozo María, segur que els peñarriblenses ho tindrien una mica menys difícil. De moment, i per allò tan andalús de no perdre mai l'esperança, cada any celebren el Día del Cerco i fan que de les velles xemeneies de les abandonades instal·lacions de la Societat Miner Metal·lúrgica de Peñarroya surti fum de colors. Si res no es frustra, ben aviat podran fer-ho per celebrar que el futur de la Vall del Guadiato és una mica millor.